Liturghie arhierească la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Râmnic

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Emilian Lovișteanul au săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Râmnicu Vâlcea, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. În cadrul slujbei au fost rostite ectenii speciale pentru grupul de pelerini ce a plecat, în aceeași zi, în pelerinaj în Țara Sfântă.

Sute de credincioși au venit la Catedrala arhiepiscopală din Râmnic pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de cei doi arhierei vâlceni, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Duminica a XXIX-a după Rusalii.

Virtutea recunoștinței

În cuvântul de învățătură, PS Emilian Lovișteanul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre recunoștință, ca temă centrală a pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie: ‘În Evanghelia de astăzi, Sfânta Scriptură ne pune înainte virtutea recunoștinței. Au fost vindecați zece leproși, însă numai unul singur s-a întors să-i mulțumească Mântuitorului. Am putea spune, privind și astăzi în jurul nostru, că recunoștința este o floare rară, însă atât de bineplăcută înaintea lui Dumnezeu’. La finalul cuvântului său, PS Părinte a arătat importanța și scopul pelerinajului organizat: ‘Pelerinajul acesta se dorește a fi un început bun în călătoriile noastre pentru descoperirea Locurilor Sfinte din tot spațiul creștin. Împreună cu grupul de pelerini, vom avea bucuria de a participa la slujba de sfințire a apelor din ajunul Bobotezei pe stil vechi. Locurile în care a trăit Mântuitorul Hristos sunt și astăzi binecuvântate și încărcare de sfințenie. De aceea, nădăjduim ca toți pelerinii să dobândească din această experiență frumoasă mult folos duhovnicesc și să se întoarcă acasă cu mai multă credință, nădejde și dragoste față de Fiul lui Dumnezeu’, a încheiat Preasfinția Sa.

Pelerinajul organizat de Arhiepiscopia Râmnicului, prin Biroul de pelerinaje ‘Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu’ din Râmnicu Vâlcea, în perioada 16-23 ianuarie, este unul special, pentru că se desfășoară cu ocazia praznicului Bobotezei pe stil vechi. Patriarhia din Ierusalim ține calendarul vechi, de aceea ajunul Bobotezei este calculat la 18 ianuarie. Acest moment este cu totul deosebit, deoarece la sfințirea apei de către Patriarhul Ierusalimului cursul Iordanului se schimbă pentru câteva momente, așa cum a profețit Proorocul David: ‘Marea a văzut și a fugit, Iordanul s-a întors înapoi’ (Psalmul 113, 3). Printre obiectivele vizate se numără: Cetatea Ierusalimului, Muntele Sion, Ghetsimani, Muntele Carantania, Betleemul, Nazarethul, Caperanum, Muntele Tabor și Muntele Măslinilor. Marți, 18 ianuarie, în ajunul Bobotezei pe stil vechi, pelerinii vor merge în Valea Iordanului, unde vor participa la slujba de Sfințire a Apei, Agheasma Mare, care va oficiată de Patriarhul Ierusalimului.

Comentarii Facebook


Știri recente