Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat, astăzi, 2 septembrie 2012, în Duminica a XIII-a după Rusalii, Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Patriarhală din București.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea Pericopei Evanghelice, Preasfințitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul a vorbit despre înțelesurile duhovnicești ce se desprind din Pilda Mântuitorului Iisus Hristos despre lucrătorii cei răi, cuprinsă în textul Evangheliei din această zi: ‘Această Pildă a fost spusă cu puțin timp înainte de Patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos și de aceea ea este o pildă profetică. Cuvintele ei se împlinesc peste puține zile. Fiul lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, va fi dat spre Patimă și va fi ucis de acești lucrători pe care Dumnezeu i-a ales, de poporul pe care Dumnezeu l-a ales. Însă, pilda arată că via se va lua de la acești lucrători care s-au dovedit a fi răi și va fi dată altora, așa cum s-a întâmplat. Evanghelia pe care Dumnezeu a lăsat-o Fiului Său să fie propovăduită va fi propovăduită de ucenicii Acestuia, Sfinții Apostoli, care au propovăduit Sfânta Evanghelie nu numai în cetățile din pământul lui Israel, ci la toată lumea’.

Această duminică a fost prima din noul an bisericesc. Biserica Ortodoxă i-a pomenit în această zi pe Sfântul Mucenic Mamant și pe Sfântul Ierarh Ioan Postitorul, Patriarhul Constantinopolului.

Comentarii Facebook


Știri recente