Liturghie Arhierească la Catedrala „Madona Dudu” din Craiova

Duminica a III-a din Postului Mare, a „Sfintei Cruci”, a adunat sute de credincioși la Catedrala „Madona Dudu” din Craiova. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în sobor de preoți și diaconi, informează mitropoliaolteniei.ro.

Sute de credincioși craioveni au venit la Catedrala „Madona Dudu” din Bănie, în Duminica „Sfintei Cruci”, pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Irineu a rostit un amplu cuvânt de învățătură cu privire folosul și importanța Sfintei Cruci în iconomia mântuirii noastre: „Crucea noastră trebuie purtată cu demnitate, cu credință și cu nădejdea că Mântuitorul Hristos ne va da biruință asupra vrășmașilor care se luptă cu noi în chip văzut și nevăzut. În această luptă cu patimile trebuie să-i avem ca modele pe Sfinții Mucenici. Ei sunt aceia care s-au nevoit pentru credința în Dumnezeu și pentru dobândirea Împărăției celei veșnice. Crucea Mântuitorului Hristos a devenit pentru ei stindardul biruinței spre care își aținteau necontenit privirea, călcând «peste șerpi și peste scorpii», așa cum spune Apostolul Pavel. Așadar, dacă sădim Sfânta Cruce în inima noastră și o lăsăm să crească, altoindu-o pe o credință puternică, nimic din ce este rău în lumea aceasta pământească nu ne va vătăma”.

În continuare, IPS Sa a explicat învățătura pericopei duminicale, arătând că renunțarea la bunurile trecătoare din viața aceasta duce la descoperirea vieții veșnice în Împărăția lui Dumnezeu: „Sfânta Evanghelie de astăzi ne spune că acela care va dori să-și câștige sufletul, și-l va pierde, iar cel care își va pierde sufletul pentru Hristos și pentru învățătura Sa, acela îl va câștiga pentru viața cea veșnică. Cât de paradoxală este această învățătură! Viața este dată de Dumnezeu. El a așezat-o în mâinile noastre pentru a putea alege singuri calea spre mântuire: «Iată Eu astăzi ți-am pus înainte viața și moartea, binele și răul […] binecuvântare și blestem. Alege viața ca să trăiești tu și urmașii tăi» (Deuteronom 30, 15, 19). Nu ni se spune că viața pământească trebuie disprețuită, ci separată de tot lucrul rău care o duce spre moarte și primenită prin Sfânta Spovedanie și Cuminecarea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Așadar, dacă ne vom lăsa robiți de plăceri și de patimi, lăsând sufletul să se stingă fără comuniunea cu Hristos, atunci cu siguranță îl vom pierde. Pe de altă parte, dacă vom sacrifica existența noastră pământească pentru dobândirea mântuirii, atunci o vom câștiga pentru Împărăția Cerurilor. În acest context mesajul Mântuitorului este unul simplu: «Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, dă-o săracilor și vei avea comoară în cer; după aceea, vino și urmează-Mi»” (Matei 19, 21).

Comentarii Facebook


Știri recente