Liturghie arhierească la Catedrala Madona Dudu din Craiova

În Duminica a IX-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Madona Dudu din Craiova. La finalul slujbei, IPS Părinte a rostit un cuvânt de învățătură.

Câteva sute de credincioși au venit la rugăciune în Catedrala Madona Dudu din Craiova, duminică, 14 august. În mijlocul lor a fost prezent IPS Irineu, care a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi. În felul acesta, Mitropolitul Olteniei a marcat înainte prăznuirea ‘Adormirii Maicii Domnului’, hramul Catedralei chiriarhale.

Modelul rugăciunii stăruitoare

După cum ne informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia, în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, IPS Părinte a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală despre ‘Umblarea pe mare – Potolirea furtunii’. ‘Sfântul Matei prezintă Evanghelia de astăzi ca pe un moment de reculegere, de rugăciune a Mântuitorului Iisus Hristos. De la el aflăm că Domnul S-a retras în pustie ca să se roage. Dacă ne gândim că Acela despre care vorbește evanghelistul este Fiul lui Dumnezeu, retragerea și rugăciunea nu ar avea o foarte mare importanță, deoarece El este în premanență împreună cu Tatăl și nu se desparte niciodată de El. Așadar, această afirmație se referă la noi, oamenii, la caracteristica firii noastre de a se ruga, de a fi în comuniune cu Dumnezeu. Uneori suntem tentați să confundăm rugăciunea cu o înșiruire de cuvinte pe care le spunem pe de rost înaintea Sfintelor Icoane. Sfântul Siluan Atonitul auzind pe cineva că se roagă în felul acesta i-a spus că este doar la începutul rugăciunii sale. Aceasta este, prin urmare, prima treaptă pe care o împlinim ca și credincioși în Biserică. Mântuitorul Hristos, atunci când S-a retras în pustie, depărtându-se de zarva și de tumultul orașului, a vrut să ne arate că rugăciunea este o comunicare directă cu Dumnezeu. Am putea asemăna aceast dialog intim și personal cu cererile pe care copiii le îndreaptă către părinții lor, însoțite de cele mai multe ori de lacrimi și stăruință. Pornind de la acest exemplu, ne îndreptăm către adevăratul model de rugăciune pe care trebuie să-l adoptăm în relația cu Dumnezeu. Cererea noastră trebuie însoțită de stăruință și, dacă vedem că Părintele încă nu și-a revărsat darul Său cel bogat asupra noastră, atunci trebuie să-L rugăm cu lacrimi’, a spus IPS Irineu.

După Sfânta Liturghie, IPS Irineu a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru micuțul Rafael Brad, fiul părintelui Gheorghe Brad, slujitor la Biserica ‘Sfântul Petru Movilă’ din Craiova

Comentarii Facebook


Știri recente