Liturghie Arhierească la Catedrala Madona din Craiova

Sute de credincioși au participat, în Duminica Ortodoxiei, la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, în Catedrala ‘Maica Precista – Dudu’ din Craiova, informează „Ziarul Lumina”. La final, după citirea Pastoralei Sfântului Sinod, IPS Părinte a rostit cuvânt de învățătură.

Duminica Ortodoxiei a fost cinstită în Cetatea Băniei de sute de credincioși, veniți la rugăciune în biserici sau catedralele chiriarhale. IPS Părinte Irineu a liturghisit, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, la altarul Catedralei ‘Madona Dudu’. După citirea Pastoralei Sfântului Sinod, IPS Irineu a vorbit credincioșilor despre importanța postului în mântuirea noastră. ‘Avem mai întâi nevoie să dobândim vindecare pentru sufletul nostru. Acest lucru îl putem câștiga în schimbul postului. Boala se vindecă cu post, pentru că înainte de a suferi trupește, noi ne-am îmbolnăvit sufletește. Înainte de a suferi de vreo boală, noi am călcat legea lui Dumnezeu. Dacă am fi curați sufletește și trupește, nu am muri niciodată, dar pentru că greșim de atâtea ori cu mintea sau cu voința noastră, ne îmbolnăvim, și odată cu boala, vine și moartea. De aceea Hristos Domnul a venit în lume, ca să dea sănătate sufletului nostru. De aceea ne botezăm în numele Cel Sfânt al Lui, ca Sfânta Treime să se așeze în sufletele noastre.’

Mitropolitul Olteniei a arătat totodată care este locul Duminicii Ortodoxiei în calendarul creștin-ortodox, evidențiind importanța dogmatică a sfintelor icoane. ‘Sfânta noastră Ortodoxie are în cultul ei pe sfinți, sfintele icoane și Sfânta Cruce. De aceea este credința cea adevărată, pentru că împlinește toate năzuințele omului, de când se naște și până moare. Înaintea sfintelor icoane noi privim spre Împărăția lui Dumnezeu, pentru că Maica Domnului și sfinții reprezentați în ele sunt aici și acolo. De aceea le cinstim cu multă dragoste, așa cum au făcut-o înaintașii noștri când au statornicit cu jertfă acest crez, că icoana este zidită pe credința în Întruparea Fiului lui Dumnezeu’. În acest context, IPS Părinte a făcut în mod special referire la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, care se găsește așezată la loc de cinste în Catedrala ‘Madona’: ‘De câte ori nu venim să ne plecăm fruntea și genunchii aici, înaintea sfintei sale icoane, cerându-i ajutor atunci când lumea nu ne mai poate salva din necaz și durere? De câte ori suntem în suferință și nimeni nu ne mai poate vindeca? Singura noastră speranță rămâne Maica Domnului, care se roagă permanent pentru noi. Înaintea ei cad împărații, săracii, bogații, mamele, pruncii, bărbații, tot poporul cel binecredincios al lui Dumnezeu. Și atunci când suntem în nevoi, și atunci când suntem în bucurii, numele Maicii Domnului este pe buzele noastre. Așadar, astăzi, când o cinstim pe Sfânta Fecioară, cinstim și această icoană a ei făcătoare de minuni care ocrotește biserica aceasta’.

Comentarii Facebook


Știri recente