Liturghie arhierească la catedrala episcopală din Caransebeș

În Duminica a XXV-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor catedralei episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Cu acest prilej, chiriarhul a oficiat, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie, iar la final a sfințit două icoane care vor împodobi catapeteasma catedralei.

La slujbă au participat numeroși credincioși și credincioase din orașul de pe Timiș și Sebeș, mulți dintre ei împărtășindu-se la momentul potrivit șu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei episcopale condus de pr. Gheorghe Tistu. Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Moise Gherescu, iconom pe pr. Ovidiu-Nicolae Tinca și arhidiacon pe pr. Ovidiu-Cristian Văran, după cum ne informează episcopiacaransebesului.ro.

În cuvântul adresat credincioșilor, Preasfințitul Lucian a evidențiat importanța iubirii creștine, virtute care stă la temelia învățăturii propovăduite de Mântuitorul Iisus Hristos. „Astăzi, în cadrul Sfintei Liturghii, am ascultat cu toții frumoasa pildă a Samarineanului milostiv, pildă care ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să îl iubim pe aproapele nostru necondiționat. Ne bucurăm întotdeauna atunci când la Sfânta Liturgie participă mulți credincioși. Astăzi bucuria noastră a fost sporită pentru că am slujit împreună cu preoții și diaconii de la catedrala noastră episcopală și cu toții, clerici și mireni, i-am cerut Bunului Dumnezeu binecuvântarea pentru a începe cu multă dragoste și cu multă răbdare Postul Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a arătat Preasfințitul Lucian.

Distincții pentru clerici și mireni

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Lucian a acordat distincția Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru clerici pr. arhidiacon Ilie-Florin Ciucur, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni d-nei Icoana Rogge și d-lui Ion Lala și Ordinul Eparhial Diploma de Onoare „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” d-lui Dorinel Munteanu.

Catedrala Episcopală din Caransebeș, lăcaș bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, a fost târnosită la data de 12 septembrie 2010 de către Preafericitului Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi. Slujba a fost oficiată în anul centenarului instalării episcopului Miron Cristea în scaunul vlădicesc de la Caransebeș 1910 – 2010. Manifestările prilejuite de acest eveniment s-au desfășurat în perioada 11-13 septembrie 2010 și cu acest prilej catedrala episcopală a primit și un al doilea hram, ocrotitorul acesteia devenind Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul.

Comentarii Facebook


Știri recente