Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți

Enoriașii parohiei „Sfântul Dumitru” din Rădăuți au avut duminica, 18 noiembrie 2012, bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Pimen. Înalt Preasfinția Sa a resfințit acum 26 de ani lăcașul de închinăciune care a deservit până în 1940 comunitatea evanghelică germană din Rădăuți. După ce a intrat în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, biserica a fost împodobită cu pictură și catapeteasmă.

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți, informează Ziarul Lumina. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. Petru Lupăștean Barfă, protopop al Protopopiatului Rădăuți. La finalul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod „2012 – Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română”. Apoi, IPS Arhiepiscop Pimen a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre milostenie. „Pastorala Sfântului Sinod citită astăzi (n.r. ieri) este un îndemn la faptele de milostenie. Sfinții Părinți ne învață că postul trebuie însoțit de faptele de milostenie și de rugăciune. De asemenea, creștinul trebuie să se spovedească și să se împărtășească, după ce primește binecuvântarea duhovnicului. Cu faptele de milostenie vom merge înaintea tronului de judecată al lui Dumnezeu. Îngrijirea, ajutarea sau vizitarea unui bolnav reprezintă o faptă de milostenie. Fiecare dintre noi ajută în felul său, însă în acest an am fost îndemnați cu toții să sporim faptele de milostenie și de ajutorare a acelor bolnavi. Oamenii aflați în suferință pot fi sprijiniți cu bani pentru medicamente, cu alimente s.a.”, a arărat IPS Pimen, care a continuat cuvântul de învățătură prin a face referire la Evanghelia din Duminica a 26-a după Rusalii.

„Copiii trebuie învățațisă fie milostivi”

„Fiecare dintre noi poate să-i ajute cu ceva pe cei bolnavi. Bogatul nu este întotdeauna milostiv, așa cum am înțeles din Sfânta Evanghelie rostită astăzi (n.r. ieri) în cadrul Sfintei Liturghii. Acestui bogat căruia i-a rodit din belșug țarina ar fi trebuit să împartă săracilor din ceea ce i-a dat Dumnezeu. Când vom pleca din această lume, vom merge la Dumnezeu doar cu faptele de milostenie. Sfântul Ioan Gură de Aur scrie că Biserica, văzând că bogații nu ajută pe săraci, pe cei bolnavi, a luat hotărârea să aibă bunuri pământești. Tot Sfântul Ioan Gură de Aur spune că dacă fiecare om ar da o pâine unui sărac, nu ar mai exista flămânzi”, a spus Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Înalt Preasfinția Sa și-a exprimat apoi bucuria pentru că a slujit la Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți. IPS Pimen i-a îndemnat pe credincioși să-i învețe și să-i povățuiască pe copii spre fapte de milostenie. „Copiii trebuie învățați să fie milostivi. Dacă îi învățăm de mici să fie milostivi, vor ajuta pe cei săraci când vor ajunge la vârsta maturității”, a explicat Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Părintele paroh Vasile Juravle a mulțumit Înalt Preasfințitului Pimen pentru că a slujit Sfânta Liturghie în prima duminică din Postul Crăciunului în Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți. De asemenea, pr. paroh Vasile Juravle a amintit că Înalt Preasfinția Sa a resfințit acest sfânt lăcaș în anul 1986.

Catapeteasmă realizată de renumitul pictor Epaminonda Bucevschi

Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți a fost construită în anul 1886 de către comunitatea evanghelică germană din Rădăuți. A deservit această comunitate până în 1940, iar ulterior lăcașul a intrat în proprietatea statului român. În anul 1942 a fost adaptat cultului ortodox printr-o hotărâre a Mitropoliei Bucovinei. Biserica a fost sfințită pe 21 mai 1942 de mitropolitul Tit Simedrea de la Cernăuți. Iconostasul a fost pictat de pictorul Epaminonda Bucevschi, fiind adus în anul 1911 mai întâi la capela Liceului „Eudoxiu Hurmuzache” din Rădăuți. Biserica „Sfântul Dumitru” a fost loc de rugăciune pentru liceeni și pentru militarii care erau în acea vreme în zona Rădăuților. Din anul 1947 devine biserică parohială. „Noi ținem în mod deosebit iconostasul din biserică pentru că este deosebit de reprezentativ. Aceasta pentru că pictorul Epaminonda Bucevschi și-a imprimat stilul deosebit în pictura din Bucovina. Considerăm că talentul acestui mare pictor bucovinean trebuie pus în evidență printr-un volum”, a spus pr. paroh Vasile Juravle.

Lucrări de reparații și înfrumusețare

Părintele Vasile Juravle a fost numit la Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți în anul 1983, când a inițiat o serie de reparații la acest sfânt lăcaș. „Noi am căutat pe cât a fost posibil să adaptăm biserica la cultul ortodox. Este pictată în stilul neobizantin între anii 1985-1988 în tehnica frescă. Între anii 2007-2009 am beneficiat de câteva sponsorizări de la Primăria Rădăuți, astfel că lângă biserica parohială s-a ridicat un complex care cuprinde paraclisul, casa de prăznuire și casa mortuară. În anul 2008 a fost schimbat acoperișul bisericii, iar cu prilejul hramului din acest an s-a realizat o icoană din mozaic cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate cele rânduite și pentru că ne ajută să mergem pe calea mântuirii. Gândul nostru de recunoștință se îndreaptă în această zi (n.r. ieri) către Înalt Preasfințitul Pimen, care a slujit pentru prima dată în biserica noastră în anul 1986, pe vremea când era episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor”, a amintit pr. paroh Vasile Juravle. La Biserica „Sfântul Dumitru” din Rădăuți mai slujesc pr. Mihai Irinciuc, pr. Juravle Ciprian și diac. Ciprian Gavra.

Comentarii Facebook


Știri recente