Liturghie Arhierească la biserica Sfânta Vineri din Pitești

În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oficiat astăzi, împreună cu un important sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie arhierească, în biserica Sfânta Vineri din municipiul Pitești, după cum informează eparhiaargesului.ro.

Cu acest prilej peste 800 de credincioși au venit să aducă cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva, care este ocrotitoarea acestei sfinte biserici. În tradiția populară Sfânta Vineri este asociată cu Sf. Cuvioasă Parascheva, iar cuvântul ,,paraschevi,, în limba greacă înseamnă vineri.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a amintit de cinstirea deosebită adusă de poporul român Sfintei Cuvioase Parascheva și îndemnat pe toți credincioșii să păstreze fiecare nădejdea în Dumnezeu, cu ajutorul și prin mijlocirea sfinților.

În anul 1817, Ion Ungurelu a inceput constructia bisericii Sfanta Vineri, dar dupa un an acesta a decedat. Constructia bisericii a fost continuata de fiul său Alexandru Ungurelu care a terminat-o in toamna anului 1827.

Dupa 1900 cresterea continua a populatiei si dezvoltarea rapida a orasului Pitesti au facut ca biserica Sf. Vineri sa devina neancapatoare. De aceea in anul 1904, la inițiativa preotului Ioan Becescu , s-a inceput constructia unei noi biserici (cea actuala). Planurile noii biserici cat si a mobilierului interior au fost executate de arhitectul Ion N. Socolescu.

Comentarii Facebook


Știri recente