Liturghie arhierească la Alba Iulia

La Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Pericopa evanghelică citită în Duminica Lăsatului sec de brânză, numită a Izgonirii lui Adam din Rai și Duminica iertării, a fost din Sfânta Evanghelie de la Matei cap. 6, versetele 14-21. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Andrei a spus că „duminica de astăzi este Duminica izgonirii lui Adam din Rai și ea ne pune în față nostalgia cu care au trăit toate generațiile de oameni. De atunci și până astăzi tânjim după frumusețea Raiului”. Pentru a se deschide ușile Raiului, „este nevoie de pocăință și perioada Postului Mare, în mod deosebit, ne predispune la pocăință, ne ajută ca să intrăm din nou în Raiul cel pierdut”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

Din mulțimea mijloacelor prin care facem o bună pocăință, Înaltpreasfințitul Andrei a evidențiat următoarele: rugăciunea și postul, participarea la sfintele slujbe, lecturarea sfintelor scripturi, milostenia, renunțarea la alte desfătări cotidiene, dar mai ales faptul că „toate acestea vor fi primite de Dumnezeu numai dacă suntem împăcați cu toți oamenii. Dacă suntem într-o stare de tulburare, de răutate, de vrajbă, nici rugăciunea și nici postul nu sunt primite”. De aceea, a subliniat Înaltpreasfințitul Andrei, „postul este o șansă pe care o avem pentru a ne sfinți viața, pentru a ne apropia de Dumnezeu, pentru a ne face mai buni. Fiecare Post Mare este o șansă pentru mântuirea noastră”.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, la momentul potrivit, a avut loc hirotonia întru preot pentru Parohia ortodoxă Maieri I, cu hramul ‘Sfânta Treime’, din Alba Iulia, a părintelui arhidiacon dr. Nicolae Topîrcean. Absolvent al Seminarului Teologic Ortodox ‘Mitropolit Simion Ștefan’ și licențiat al Facultății de Teologie din Alba Iulia, în anul 1997 a fost hirotonit diacon slujitor pe seama Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia.

La Sfânta Liturghie au participat, alături de părinții consilieri și slujitorii catedralei, sute de credincioși, numeroși elevi și profesori ai Seminarului Teologic, precum și invitați.

Comentarii Facebook


Știri recente