Liturghie arhierească în străvechea Catedrală episcopală din Oradea

În Duminica a V-a din Sfântul și Marele Post, a Cuvioasei Maria Egipteanca, străvechea Catedrală episcopală ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Oradea, astăzi biserică parohială, a primit vizita Întâistătătorului Episcopiei Oradiei, Preasfințitul Părinte Sofronie, care a săvârșit, în sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie arhierească.

După cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, în cuvântul de învățătură rostit după citirea textului evanghelic, chiriarhul Oradiei a subliniat că Evanghelia de astăzi este cea care deschide drumul marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

‘În această pericopă evanghelică Mântuitorul Iisus Hristos le vorbește ucenicilor despre patima Sa cea de bunăvoie, despre ceea ce avea să I se întâmple în curând, adică răstignirea și moartea. Și încheie profeția făcută acestora vestind că, după ce va muri, a treia zi va învia. Astfel, tot Sfântul și Marele Post este o pregătire a noastră pentru întâlnirea cu Sfintele Patimi ale Mântuitorului, pentru moartea Sa pe Cruce, și mai ales pentru învierea Sa cea de a treia zi.’

Preasfinția Sa a arătat că ‘în felul acesta, Sfânta Biserică ne pregătește pe toți, duhovnicește, pentru această sfântă perioadă a anului bisericesc pe care o avem în față. Mântuitorul, după ce le vestește Apostolilor Patimile Sale, este provocat de doi dintre ucenicii Săi, care își doresc de la Hristos ceea ce așteptau și mulțimile când El a intrat în Ierusalim, la Florii. Această ispită, de a-L vedea pe trimisul lui Dumnezeu, pe Fiul lui Dumnezeu, ca pe un fiu al omului, al veacului acestuia, ca pe un conducător lumesc, a mușcat pe mulți oameni incapabili să vadă în Cel care a venit pe Fiul lui Dumnezeu. Pentru că El nu a venit ca să împărățească, ci ca să slujească’.

Pocăința, o stare a întregii vieți

Arhipăstorul Oradiei a vorbit celor prezenți și despre Cuvioasa Maria Egipteanca, arătând importanța postului și a pocăinței în viața creștinilor: ‘Biserica ne arată cum zeci de ani de pocăință curată, sinceră, totală, au adus o femeie foarte păcătoasă la treapta de mare sfântă’. Astfel, ‘după zeci de ani de pocăință, de lacrimi, de rugăciuni, de luptă până la sânge cu păcatul, chiar înainte de moarte, ea încă simte că este luptată de păcat ca de niște fiare necruțătoare, ca de niște animale sălbatice, și ajunge la o așa măsură a sfințeniei, încât un leu îi sapă mormântul și când se roagă se ridică de la pământ’.

Îndemnul pe care viața cuvioasei ni-l dă este pocăința și lupta noastră împotriva păcatelor cu ajutorul postului.

La final, preotul paroh Roman Pintea a mulțumit PS Sofronie pentru arhiereștile binecuvântări și pentru cuvântul de învățătură transmise.

Străvechea Catedrală episcopală a Oradiei, astăzi biserică parohială, cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, este situată în cel mai vechi cartier românesc din Oradea, numit Veneția Oradiei sau Velența. Este cea mai veche biserică ortodoxă din Oradea, construită între anii 1768 și 1779, în locul unei vechi biserici de lemn, funcționând, la fel ca și cea de dinaintea ei, drept Catedrală episcopală până la desființarea Episcopiei Oradiei, în anul 1712.

Comentarii Facebook


Știri recente