Liturghie arhierească în Parohia Vădastra, Olt

Preasfințitul Părinte Sebastian Episcopul Slatinei și Romanaților, a săvârșit duminică, 8 iulie 2012, Sfânta Liturghie în biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” a Parohiei Vădastra.

În cuvântul de învățătură, potrivit episcopiaslatinei.ro, Preasfinția Sa a tâlcuit evanghelia zilei, subliniind caracterul universal al propovăduirii Mântuitorului Hristos: „La prima vedere, misiunea Mântuitorului în ținutul Gadarei ar putea părea un eșec. Suntem obișnuiți să-L vedem pe Hristos predicând pretutindeni, învățând mulțimile care în general Îl ascultau, admirându-I învățătura și puterea nemaiîntâlnită. Iată, însă, că astăzi se întâmplă cu totul altceva!… Iisus Hristos, în loc să fie admirat și ovaționat pentru minunea săvârșită, este poftit „politicos” să plece din ținutul Gadara! Ce anume s-a întâmplat, este lesne de înțeles: locuitorii Gadarei au prețuit mai mult paguba provocată de pierderea animalelor, decât minunea săvârșită de Hristos asupra celor doi demonizați. Orbiți de faptul că au rămas fără porci, nu au mai putut vedea puterea lui Dumnezeu prin care cei doi, „oameni” ca și ei, au fost vindecați. Uneori, s-ar putea să ni se pară și nouă, așa după cum li s-a părut și gadarenilor astăzi, că Domnul este „incomod” sau greu de suportat; că nu ne place sau că ne provoacă pagubă, după cum le-a provocat și gadarenilor… Însă noi să nu procedăm ca aceia, poftindu-L pe Hristos afară din viața noastră, pentru că nu ne convine învățătura Lui, pentru că nu ne place că ne pune la metanii, la post, la rugăciune, la milostenie și alte fapte nu tocmai lesne de înfăptuit, în loc să facem ceea ce ne stă nouă la îndemână… Evanghelia de astăzi ne arată că trebuie să-L primim pe Dumnezeu să săpânească ființa noastră, chiar dacă acest lucru presupune luptă și efort duhovnicesc. Să-L acceptăm și să-L iubim, bine știind că celui ce iubește nimic nu i se pare greu. Numai așa „povara” Lui nu ne va mai părea grea. Cine va ajunge să cunoască taina iubirii Sale și a aproapelui, nu numai că nu va mai putea trăi în veci fără El, dar îi va și părea „jugul Lui bun și povara Lui ușoară” (Mt. 11, 30). Altfel, cine va voi să-și cruțe viața, adică să și-o menajeze și să nu I-o jertfească Lui, și-o va pierde (Mt. 10, 39)”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…