Liturghie arhierească în Parohia Strejeștii de Jos II

Duminică, 18 noiembrie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Strejeștii de Jos II, hirotonind diacon pe tânărul teolog Eugen Chipuc și preot pe Diac. Florin Toma, pe seama Paraclisului Episcopal, după cum informează episcopiaslatinei.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit evanghelia zilei, subliniind egoismul și materialitatea gândirii bogatului căruia i-a rodit țarina: „În ce constă egoismul bogatului? Constă în faptul că și-a văzut țarinele și holdele rodind din belșug; și-a văzut adunate roadele în bătătură și, primul lucru la care s-a gândit a fost să-și mărească hambarele, însă din raționamentul său a lipsit orice gând de mulțumire și recunoștință față de Dumnezeu, Care a dat ploaie și soare la vreme ca să poată crește holdele și Care l-a dăruit pe el cu sănătate să se poată bucura de roadele sale! Mai este egoist bogatul și pentru faptul că nici aproapele nu încape în gândul și în mintea sa. În planurile sale are loc doar el. În mijlocul acestor daruri revărsate de Dumnezeu asupra sa, bogatul a rămas singur și egoist. Nu a mai fost loc și pentru Dumnezeu. Nu s-a mai aflat loc nici pentru aproapele. Nu s-a mai găsit loc pentru nimeni, fără numai pentru sine.

Materialitatea gândirii lui constă în faptul că și-a închipuit că sufletul său este tot atât de material, pe cât îi era și concepția sa despre el, căci s-a adresat sufletului său zicând: Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te! Astfel, el se adresează sufletului său atribuindu-i necesități materiale: odihnă, mâncare, băutură, distracție. Adică, exact ceea ce nu are nimic comun cu sufletul! Stă de vorbă cu sufletul său în chip cât se poate de material, uitând că sufletul nu se hrănește cu acestea, ci tocmai cu opusul lor. Căci, sufletul nu are odihnă decât în „lucrare” †” în lucrarea binelui. Nu se hrănește cu mâncare, ci cu nemâncare − cu post, adică. Nu se veselește cu băutură, ci cu abstinență. Acestea reprezintă hrana, băutura și odihna sufletului!”

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…