Liturghie arhierească în Parohia Ștei din Protopopiatul Beiuș

În prima Duminică după Rusalii, a „Tuturor Sfinților”, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ștei, Protopopiatul Beiuș, localitate a cărei vechime coboară în istorie până în secolul V, a precizat Părintele Cosmin Tripon.

În cadrul slujbei, tânărul absolvent de teologie Raul Vlaș a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” din Parohia Vălani de Beiuș, Protopopiatul Beiuș.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Sofronie a subliniat faptul că rodul coborârii Sfântului Duh este „comuniunea sfinților, adică dobândirea sfințeniei și sălășluirea împreună cu Fiul lui Dumnezeu, înviat a treia zi și înălțat la ceruri, de-a dreapta Tatălui, unde ne așteaptă și pe noi”.

De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că în această Duminică îi sărbătorim pe cei care s-au sfințit în viața lor și acum sălășluiesc în Împărăția Cerurilor. „Pe toți sfinții din toate timpurile și din toate neamurile, care L-au iubit și mărturisit pe Mântuitorul Iisus Hristos, și nu le-a fost rușine de Crucea Lui și de credința noastră creștină în lumea aceasta, pe cei care au murit pentru că au refuzat să se lepede de Domnul Hristos, murind doar pentru că erau creștini, al căror sânge s-a vărsat pe pământ, devenind sămânța Bisericii”. Comuniunea cu Dumnezeu și cu sfinții „se realizează în Biserică, Trupul tainic al Mântuitorului, prin Sfânta Împărtășanie”, a spus PS Sofronie.

Prima condiție pentru dobândirea sfințeniei este mărturisirea dreptei credințe. „Trebuie să păstrăm dreapta credință, să o apărăm și să o mărturisim așa cum au făcut Sfinții Părinți. Nu putem să intrăm în comuniunea sfinților dacă nu suntem împreună cu cei de dinaintea noastră”, a mai spus Preasfinția Sa.

În încheiere, Preasfințitul Sofronie, a concluzionat: „Suntem chemați cu toții, ca prin lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică, să devenim sfinți, dumnezei după har, pentru ca din această viață să începem călătoria noastră spre slava lui Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente