Liturghie arhierească în parohia olteană Popești

În ziua cinstirii Sfântului Dimitrie cel Nou, sâmbătă, 27 octombrie, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a resfințit biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfânta Parascheva”, din Parohia Popești, Protoieria Slatina I, după cum ne informează Ziarul Lumina. La final, Preasfinția Sa a rostit cuvânt de învățătură.

Credincioșii din Parohia Popești au participat în număr mare la slujba de resfințire a bisericii din localitate. Sărbătoarea parohienilor a început din seara zilei de vineri, 26 octombrie, atunci când au participat la slujba Vecerniei unită cu Litia. A doua zi, în mijlocul lor a fost prezent PS Sebastian care, după ceremonialul liturgic de resfințire a sfântului lăcaș, a oficiat Sfinta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

„S-a ridicat prin credință deasupra lucrurilor trecătoare”

În cuvântul său de învățătură, rostit la finalul slujbei, PS Sebastian a istorisit viața Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, ale cărui moaște se află în Catedrala patriarhală din București. „Pe acest sfânt, Dumnezeu l-a preaslăvit și, din omul obișnuit și necunoscut al secolului al XIII-lea, se vorbește astăzi de el în lumea întreagă, iar sfintele și făcătoarele de minuni ale sale moaște sunt venerate de milioane de persoane, mai ales în aceste zile ale prăznuirii sale”, a spus Episcopul Slatinei. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat faptul că Sfântul Dimitrie a fost „un om simplu și fără școală, ce păștea vacile familiei sale și ale consătenilor. Cu toate acestea, el a reușit să se ridice prin credință, rugăciune și viață sfântă deasupra lucrurilor trecătoare ale lumii, încât a devenit părtaș sfințeniei divine, iar Dumnezeu l-a binecuvântat ca trupul lui să rămână pentru totdeauna nestricat. Asemenea lui, și fiecare dintre noi, indiferent de poziția socială, dacă îl primim pe Dumnezeu în inimile și în viețile noastre, putem deveni asemenea sfinților”.

La final, PS Sebastian a acordat rangul de iconom preotului Relu-Constantin Dragomir, pentru efortul depus la restaurarea bisericii parohiale. Tot cu acest prilej, în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Dan Camen a primit Taina Preoției pe seama Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din orașul Balș, iar tânărul teolog Florin Toma a fost hirotonit întru diacon.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…