Liturghie arhierească în Parohia Cociuba Mare din Protopopiatul Tinca

În Duminica a XXXI-a după Rusalii, pe 23 ianuarie, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în mijlocul preoților și al credincioșilor din cadrul Protopopiatului Tinca, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, într-un frumos sobor de preoți și diaconi, în biserica cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Parohia Cociuba Mare.

Localitatea Cociuba Mare este o veche vatră de mărturisire ortodoxă, fiind atestată documentar încă din secolul al XI-lea. Satul este situat în partea de sud a județului Bihor, la interferența dealurilor piemontane cu Câmpia Vestică, pe malul stâng al Crișului Negru, la o distanță de 50 de kilometri de Oradea și 35 de kilometri de Salonta. De comuna Cociuba Mare aparțin și satele Cheșa, Petid și Cărăsău. Comuna se învecinează la nord și vest cu comuna Tinca, la nord-est cu comuna Holod, la est cu comuna Capilna, la sud-est cu comuna Șoimi și la sud cu comuna Olcea.

Biserica actuală a fost construită între anii 1898 și 1902, prin jertfa bunilor credincioși și a preotului paroh de la acea vreme, Nicolae Popescu. Este construită sub formă de corabie, cu o lungime de 38 de metri, având turnul înalt de 28 de metri. Parohia, compusă în prezent din 220 de familii ortodoxe, este păstorită de vrednicul părinte Liviu Tirla, cel de-al zecelea preot paroh al Cociubei Mari, care, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului Parohial, desfășoară o frumoasă activitate pastoral-misionară.

Credința și puterea rugăciunii

Duminică dimineața, într-o atmosferă de mare sărbătoare, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a fost întâmpinat cu bucurie mare, la prima sa vizită arhierească în această parohie, de către soborul de preoți și diaconi, căruia i s-a alăturat un număr mare de credincioși.

În cadrul predicii ce a urmat imediat după citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfinția Sa a arătat cât de importantă este credința: ‘Cuvintele pe care Dumnezeu Însuși i le-a spus orbului din Ierihon, ‘credința ta te-a mântuit’, ne arată tuturor cât de importantă este credința. Fără credință nu se poate face nimic. Orbul nu ar fi putut fi vindecat dacă nu ar fi avut credință’. Deci, ‘pentru ca Dumnezeu, Care ne-a creat pe noi liberi, Dumnezeu cel Atotputernic, să lucreze, are nevoie de colaborarea noastră’. De asemenea, ‘pe lângă faptul că înțelegem cât de importantă este credința, vedem și puterea rugăciunii. Orbul din Ierihon s-a rugat de Domnul Hristos să-l vindece. Și când oamenii îl alungau să-L lase în pace pe Învățătorul, el mai stăruitor se ruga: ‘Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă!”. Așadar, ‘rugăciunea trebuie făcută și încă cu stăruință, fiindcă orbul a fost vindecat pentru că s-a rugat’, a arătat PS Sofronie. Preasfinția Sa a mai subliniat și faptul că ‘ceea ce nevederea este pentru trup, pentru suflet este păcatul, care duce la orbire’.

Concluzionând, Preasfințitul Sofronie a spus că lucrul cel mai important ‘este faptul că cel care a fost vindecat l-a urmat pe Mântuitorul, dând slavă lui Dumnezeu și lăudând pe Dumnezeu. Este ceea ce și noi trebuie să facem: să ne rugăm, să-I mulțumim și să-L lăudăm pe Dumnezeu’.

Revărsare de har peste credincioși

În cadrul slujbei, diaconul Romi Nicolae Abrudan a fost hirotonit întru preot misionar, îmbisericit pe seama bisericii cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Parohia Petid, iar tânărul teolog Mihail Lucian Constantin Vancea întru diacon misionar, îmbi-

sericit pe seama bisericii cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Parohia Sititelec. Ambii părinți vor activa ca preoți misionari în Protopopiatul Tinca.

Părintele protopop Vasile Popa al Tincăi a adresat, în numele preoților din Protopopiatul Tinca, un cuvânt de bun-venit chiriarhului Oradiei și a făcut o prezentare a Parohiei Cociuba Mare numind-o ‘parohie de frunte a Protopopiatului Tinca’. Părintele paroh Liviu Tirla a adus cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântările ce le-a revărsat peste această comunitate de buni creștini, Preasfinției Sale pentru vizită, pe care a numit-o ‘cinste, bucurie și necesitate pentru toți credincioșii’, iar credincioșilor, pentru tot sprijinul de care au dat dovadă de-a lungul timpului. În cuvântul de final, Preasfințitul Sofronie a arătat că ‘ceea ce s-a săvârșit astăzi, aici, prin cele două hirotonii, de preot și de diacon, adăugate la Sfânta Liturghie, a însemnat har peste har, revărsare de har dumnezeiesc peste noi toți, peste această biserică, peste satul acesta, peste eparhia noastră, peste țara noastră și peste întreaga lume’.

Comentarii Facebook


Știri recente