Liturghie arhierească în Oradea-Velența, Episcopia Oradiei

În Duminica a XI-a după Rusalii, 8 august, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Oradea-Velența, unde a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de preoți și diaconi, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Străvechea Catedrală episcopală, astăzi biserică parohială, cu hramul ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, este situată în cel mai vechi cartier românesc din Oradea, numit Veneția Oradiei sau Velența, unde păstoresc preoții Roman Pintea și Cosmin Pintea.

Biserica din Oradea-Velența este cea mai veche biserică ortodoxă din Oradea, construită între anii 1768 și 1779, în locul unei vechi biserici de lemn, funcționând, la fel ca și cea de dinaintea ei, drept Catedrală episcopală, până la desființarea Episcopiei Oradiei, în anul 1712, în timpul regimului habsburgic. Apoi, în perioada de până la reînființarea episcopiei, în anul 1920, pe lângă ea a funcționat Consistoriul Eparhial, aici slujind episcopii Aradului, care au avut în grijă arhipăstorească și ținutul Bihorului.

În prezent, în vechile clădiri administrative ale Consistoriului Eparhial își desfășoară activitatea Fundația ‘Consistoria Efrem Banianin’ a Parohiei Velența I, care are în grijă un azil de bătrâni.

În cadrul Sfintei Liturghii săvârșite, Preasfințitul Sofronie a hirotonit în treapta diaconiei pe tânărul teolog Dumitru Victor Balint, ce urmează să primească darul preoției, fiind încadrat ca preot misionar în Protopopiatul Beiuș.

‘Starea de alarmă a sufletului’

În cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, chiriarhul Oradiei a vorbit despre foloasele duhovnicești ce se desprind din pericopa evanghelică rânduită a se citi în această duminică, pilda datornicului nemilostiv: ‘Este o fericită coincidență ca acum, la jumătatea Postului Adormirii Maicii Domnului, înainte cu o săptămână de praznicul Adormirii Preacuratei Fecioare, care este un model de sfințenie și bunătate, să se citească în sfintele noastre biserici pericopa evanghelică a datornicului nemilostiv, a celui care a fost iertat dar care, la rândul său, nu a iertat, nu a fost bun cu aproapele care îi era dator’.

Episcopul Oradiei a arătat că ‘ziua de astăzi este închinată bunătății dumnezeiești care este modelul bunătății omenești, pentru că numai acolo unde este bunătate acolo este și iertare. Bunătatea este izvorul iertării, iar fără iertare nu se poate ajunge la ușurarea de povara păcatelor. Pilda aceasta ne arată nouă, duhovnicește, că, de fapt, fiecare dintre noi se află în postura slugii celei datornice care datorează mult stăpânului, care este Dumnezeu. Noi, pentru răutățile, pentru greșelile și păcatele noastre, datorăm foarte mult lui Dumnezeu, dar El, care este bun, ne iartă pe noi, șterge datoria, uită de ea. De aceea, în iertarea pe care noi trebuie să o acordăm stă ascunsă iertarea pe care Dumnezeu ne-o dăruiește’.

Astfel, ‘în această pericopă evanghelică, relatată de Sfântul Evanghelist Matei, datornicul nemilostiv este iertat, dar el nu iartă, ceea ce ne învață că, pe de o parte, trebuie să fim buni, după modelul divin, iar pe de altă parte, ne pune în gardă, în stare de alarmă a sufletului, că avem datoria de a ierta și noi neîncetat pe frații noștri’, a mai arătat Preasfințitul Sofronie.

O nouă biserică la Centrul ‘Vasiliada’

După cuvântul de bun venit al părintelui paroh Roman Pintea, întregul sobor slujitor, în frunte cu ierarhul Oradiei, s-a deplasat la Centrul Ortodox ‘Vasiliada’ al parohiei, situat la intrarea dinspre Băile Felix în municipiul Oradea, în cadrul căruia se află în construcție o frumoasă biserică cu hramurile ‘Sfântul Ierarh Vasile cel Mare’ și ‘Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon’. Piatra de temelie a noii biserici a fost sfințită de către Preasfințitul Sofronie în data de 20 aprilie 2008, la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, edificiul ajungând deja la stadiul finisărilor interioare și exterioare. Aici, chiriarhul Oradiei a oficiat slujba sfeștaniei, sfințind cu agheasmă interiorul sfântului lăcaș, pentru a se putea începe săvârșirea sfintelor slujbe. De asemenea, au fost sfințite și clopotele bisericii ce urmează să fie așezate în turle. În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Sofronie a felicitat pe cei doi preoți de la această parohie pentru bogata activitate pastoral-misionară și social-filantropică desfășurată, și a mulțumit bunilor și jertfitorilor credincioși, ctitorilor și binefăcătorilor care și-au adus obolul pentru această frumoasă realizare: ‘Se cuvine să ne bucurăm și să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca în așa scurt timp, în ciuda vremurilor grele pe care le trăim, să se ridice încă un sfânt lăcaș în orașul Oradea, în cadrul Centrului Ortodox ‘Vasiliada’ al Parohiei ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’. La final, Părintele paroh Roman Pintea a adus mulțumiri Preasfințitului Sofronie din partea preoților și credincioșilor parohiei, pentru osteneală, pentru prezența la Sfânta Liturghie și la celelalte două momente sfințitoare, precum și pentru binecuvântarea dată de a se începe slujirea în noul sfânt lăcaș, exprimându-și speranța ca, în cel mai scurt timp posibil, biserica să fie gata pentru târnosire.

Comentarii Facebook


Știri recente