Liturghie arhierească În Duminica a IX-a după Rusalii în localitatea Scoreiu, județul Sibiu

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie, în duminica a IX-a după Rusalii, la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Scoreiu, comuna Porumbacu de Jos, județul Sibiu. Slujba religioasă a încununat manifestările cultural-religioase dedicate fiilor satului Scoreiu, eveniment ce se desfășoară o dată la patru ani și care se află la a doua ediție, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Sărbătoarea ‘Fiii satului Scoreiu’, aflată în acest an la a doua ediție, a avut duminică, 25 iulie, ca eveniment central slujba arhierească oficiată la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din centrul localității, din județul Sibiu. Îmbrăcați în tradiționalele costume populare, tineri și vârstnici, fii ai satului plecați peste hotare sau în alte părți ale țării, au venit de dimineață la biserică pentru a-l întâmpina pe Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, venit la Scoreiu pentru a binecuvânta sărbătoarea satului și pentru a oficia Sfânta Liturghie la biserica amintită. Din soborul de preoți care l-a înconjurat pe ierarh la Sfânta Liturghie au făcut parte protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton, parohul de la Scoreiu, părintele Andrei Todârcea, precum și preoți de la parohiile din împrejurimi. Lăcașul de cult s-a dovedit a fi neîncăpător, între invitații de seamă fiind consilieri locali și primarul comunei Porumbacu de Jos, Ion Strava.

‘Dumnezeu a îngăduit să se scufunde’

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Episcop Andrei Făgărășanul a evidențiat câteva dintre învățăturile desprinse din Evanghelia citită în duminica a IX-a după Rusalii. ‘Sfântul Apostol Petru a încercat să meargă către dumnezeire, dar ceva nu l-a lăsat și anume puțina lui credință. ‘Puțin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?’, i-a spus Hristos Domnul. Știm din Sfintele Scripturi că, după ce Domnul nostru Iisus Hristos a săvârșit minunea înmulțirii pâinilor, a plecat să se roage singur. La straja a patra a nopții a venit la Apostoli, umblând pe apă pentru a lămuri pe aceștia că este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul tuturor. Sfântul Petru, cel mai în vârstă dintre Apostoli și care lua cuvântul de fiecare dată, așa cum era legea iudaică, L-a cunoscut pe Domnul Iisus și I-a cerut să îi dea voie să vină la El pe apă. După ce a pășit pe mare, a început să se scufunde din cauza îndoielii sale. El s-a îndoit, credința lui a fost foarte slabă, iar Dumnezeu a îngăduit să se scufunde pentru ca Hristos Domnul să-i dea mâna. Toți cei de față L-au lăudat, apoi, ca fiind Fiul lui Dumnezeu’, a spus PS Andrei Făgărășanul.

Două zile de sărbătoare

La rândul său, protopopul de Avrig, părintele Vasile Gafton, a subliniat importanța momentului duhovnicesc în cadrul sărbătorii de la Scoreiu și a mulțumit tuturor pentru prezență. ‘Sărbătoarea satului este sărbătoarea Bisericii. Faptul că Preasfințitul Andrei Făgărășanul a fost în mijlocul nostru este dovada că acolo unde este episcopul, acolo este și Biserica întreagă. Noi astăzi am definit o centralitate a Bisericii, prin faptul că aici, în parohia Scoreiu, am fost într-o concentrare a sentimentelor și a preaplinului sufletesc generate de întâlnirea unii cu alții și cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie’, a spus părintele protopop.

Primarul comunei Porumbacu de Jos a mulțumit apoi Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului și soborului de preoți pentru Sfânta Liturghie oficiată, iar credincioșilor pentru eforturile depuse de a organiza sărbătoarea satului. ‘Manifestările au debutat sâmbătă, 24 iulie, printr-un festival focloric în aer liber oferit de săteni. De asemenea, s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul în ultima vreme. Întreaga sărbătoare a fost organizată numai de sătenii din Scoreiu’, a spus primarul Ion Strava.

Părintele paroh a mulțumit la rândul său Preasfințitului Andrei Făgărășanul și preoților prezenți, dar și credincioșilor pentru susținerea oferită în organizarea slujbei și a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului. Sărbătoarea de la Scoreiu s-a încheiat cu un moment folcloric și cu agapa frățească.

Comentarii Facebook


Știri recente