Liturghie arhierească în cea de-a treia zi de Crăciun la Mănăstirea Ostrov

În cea de-a treia zi de Crăciun, astăzi, 27 decembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, Întâiul Mucenic. În această zi de sărbătoare, la Mănăstirea Ostrov din stațiunea vâlceană Călimănești, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează arhiram.ro.

Prin oficierea Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a ținut să marcheze împlinirea a 42 de ani de arhierie. Înaltpreasfinția Sa a fost hirotonit ca arhiereu în luna decembrie a anului 1970, fiind investit de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu funcția de Arhiereu Vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titlul Constănțeanul.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre viața și virtuțile Sfântului Arhidiacon Ștefan, cel dintâi mucenic al Bisericii și ucenic al Mântuitorului Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de maici al Mănăstirii Ostrov.

La această sărbătoare au luat parte Părintele Protos. Ioanichie Trifa, starețul Mănăstirii Turnu, precum și preoți și numeroși credincioși din stațiunea Călimănești și împrejurimi.

Mănăstirea Ostrov, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, se află amplasată pe o insulă a lacului de acumulare al hidrocentralei Călimănești de pe râul Olt, fiind legată de stațiunea balneo-climaterică Călimănești-Căciulata printr-un pod, la o distanță de 5 km de la halta C.F.R. Călimănești-Jiblea.

Biserica ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab și soția sa, doamna Despina, este rezidită pe locul unei biserici mai vechi din secolul al XIV-lea sau începutul secolului al XV-lea, între anii 1520-1521.

Din timpul lui Neagoe Basarab au rămas trei icoane: Sfântul Nicolae, Coborârea de pe cruce și Sfântul Sava, toate de o mare valoare artistică, în prezent aflate în custodia Muzeului de Arta al României.

Începând cu secolul al XVI-lea până în 1890, Mănăstirea Ostrov a fost schit de călugărițe. În acest schit s-au călugărit soția lui Neagoe Basarab, Doamna Despina cu numele de Platonida, și mama lui Mihai Viteazul care și-a luat numele de Teofana.

Construcția hidrocentralei Călimănești a impus ca biserica împreună cu insula să fie ridicate cu circa 6 m, pentru a nu fi inundate, și reconstruită casa stăreției. Întregul ansamblu insular este un frumos parc de agrement pentru vizitatorii stațiunii Călimănești-Căciulata care, pe lângă alte „dotări”, reunește un numar de 47 de specii de arbori, arbuști și trandafiri.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…