Liturghie arhierească în Catedrala mitropolitană din Craiova

Câteva sute de credincioși au luat parte, în cea de a XIII-a Duminică de după Rusalii, la Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’, cel mai vechi lăcaș de închinare din Cetatea Băniei, și-a deschis larg porțile duminică, 2 septembrie, pentru credincioșii craioveni care au venit aici la rugăciune. Bucuria lor a fost împlinită prin cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Irineu, care a explicat ‘Pilda lucrătorilor celor răi’, subiectul pericopei duminicale (de la Matei 21, 33-44). Analizând comparativ învățăturile desprinse din Cartea Facerii și ‘Pilda lucrătorilor celor răi’, IPS Irineu a subliniat superioritatea ‘viței-de-vie’ față de darurile moștenite la creație, ea închipuind Jertfa de pe Cruce a Domnului Hristos, săvârșită spre izbăvirea întregului neam omenesc. ‘Tot ceea ce a făcut Dumnezeu este pus la dispoziția noastră și de la unii la alții transmitem această moștenire prin legea naturală sădită de la început în firea noastră. Prin porunca pe care Dumnezeu a dat-o celor dintâi oameni, să se nască, să crească și să moștenească pământul, nu înseamnă că Tatăl cel Ceresc S-a exclus pe Sine, ci a arătat că toate cele create sunt în legătură cu El. Din acest lucru rezultă că suntem ființe relative, neputând face nimic fără porunca lui Dumnezeu și fără moștenirea pe care ne-a lăsat-o. Toate acestea nu înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, decât lucrarea lui Dumnezeu în propria Sa creație și în viața noastră. Dacă în Cartea Facerii se vorbește despre toate cele făcute de Creatorul în lumea aceasta, în parabola de astăzi aflăm despre ‘vița-de-vie’, care are aproape aceleași calități cu pământul pe care Dumnezeu l-a făcut spre a da roade bogate oamenilor. Mai mult decât atât, ‘vița-de-vie’ completează și desăvârșește cele menționate în Cartea Facerii, aici fiind vorba de Jertfa Domnului nostru Iisus Hristos, care a venit în lume să mântuiască întregul neam omenesc’, a spus IPS Părinte.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Croitoru a primit harul preoției pe seama parohiei cu hramul ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din orașul Filiași, județul Dolj. La plecare, credincioșii prezenți au fost binecuvântați de IPS Părinte Mitropolit.

Construită în stil bizantin, Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dimitrie’ este una dintre cele mai frumoase și mai vechi lăcașuri de închinare din orașul Craiova. Păreri neconfirmate documentar plasează existența ei în vremea fraților Petru și Asan (secolul al XII-lea – 1185), a lui Ioan al Cumanilor (1230) sau în timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân. Având în vedere că i se mai zice și ‘Băneasa’, epitet folosit târziu (secolele XVIII-XIX), s-a crezut că, de fapt, ctitorii ei trebuie să fi fost boierii craiovești, bani ai Olteniei. A făcut parte din sistemul de apărare a orașului Craiova. S-a numit ‘Domnească’ pentru că, din neamul craioveștilor, ctitorii ei, s-au tras câțiva domni ai Țării Românești: Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1633-1654) și Constantin Brâncoveanu (1688-1714). După părerea marelui istoric Nicolae Iorga, pe lângă Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova a funcționat cea mai veche școală de preoți și dascăli din Oltenia. Din anul 1939, Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din Craiova devine Catedrala mitropolitană a Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente