Liturghie arhierească în Biserica Sfântul Ilie din Craiova

În duminica închinată minunii Vindecării celor zece leproși, Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit la altarul Bisericii ‘Sfântul Ilie’ din Craiova, informează „Ziarul Lumina”. Cu acest prilej, IPS Părinte Mitropolit a vorbit celor prezenți despre virtutea recunoștinței, tema centrală a pericopei duminicale.

Paraclisul mitropolitan ‘Sfântul Ilie’ din Craiova a devenit neîncăpător duminică, 15 ianuarie, pentru credincioșii veniți la rugăciune. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Irineu, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

‘Cauza primă a suferinței este fără îndoială păcatul’

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Olteniei a tâlcuit pericopa despre vindecarea celor zece leproși, arătând celor prezenți că suferința trupească este o consecință a păcatului și că tămăduirea vine numai prin ajutorul și puterea lui Dumnezeu. ‘Din această minune a Mântuitorului Hristos vedem că boala este ceva care vine din exterior, intră în firea noastră și începe să ne desfacă, să ne descompună atât din punct de vedere trupesc, cât și sufletesc. Cauza primă a suferinței este fără îndoială păcatul, o boală a sufletului, o îndepărtare de Dumnezeu și de poruncile Lui. Putem spune chiar că păcatul este o altă viață, deoarece de multe ori face ca omul să aibă o altă minte și o altă natură. Se lipește atât de mult de viața omului, încât acesta nu mai poate deosebi ce este bine de ce este rău. Sfântul Apostol Pavel, descriind pe omul trupesc, îl arată ca fiind mereu înclinat spre rău, spre păcat. De aceea, avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, căci numai prin puterea Lui suntem izbăviți de păcate și de ispitirile vrăjmașului diavol. Prin urmare, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, ca în cazul Evangheliei de astăzi, este Mântuitorul Iisus Hristos care, nu numai că vindecă suferințele noastre, ci le și ia asupra Sa, așa cum spune Isaia proorocul: ‘El a luat asupră-Și durerile noastre și cu suferințele noastre S-a împovărat’ (Is. 53, 4), a spus IPS Părinte.

‘Prin recunoștință ne arătăm smeriți’

În continuare, Înalt Preasfinția Sa, comentând contextul întoarcerii leprosului samarinean, care I-a mulțumit în genunchi Mântuitorului Hristos pentru tămăduirea sa, a vorbit despre virtutea recunoștinței: ‘În primul rând, ne arătăm recunoscători față de Dumnezeu. El ne-a dat viață și ne călăuzește spre tot lucrul bun, ne ferește de rele și totdeauna ne poartă de grijă pentru mântuirea sufletelor noastre. Îi suntem recunoscători pentru că prin jertfa Fiului Său noi toți am dobândit Raiul. Putem spune că rugăciunea de recunoștință nu ar trebui să lipsească niciodată din viața noastră. De multe ori recunoștința întârzie și chiar lipsește cu desăvârșire. Nu ar trebui să fie așa pentru că noi creștinii ortodocși o avem în sângele nostru, prin învățătura Evangheliei, îndemnul Mântuitorului Hristos pentru a fi recunoscători. De aceea este bine ca acest obicei să-l deprindă și copiii noștri’. În finalul cuvântului de învățătură, IPS Irineu a subliniat legătura dintre smerenie și recunoștință: ‘Mulțumirea nu este numai o bucurie că ai primit ceva, ci este mai ales un act de mărinimie sufletească. Prin recunoștință ne arătăm smeriți pentru că atunci când recunoaștem că cineva ne-a ajutat ne bucurăm de ajutorul primit, dar și de faptul că Dumnezeu l-a îndemnat pe binefăcător să ne ajute. Mai mult, Mântuitorul ne arată că trebuie să fim mulțumitori Tatălui Ceresc, chiar și atunci când cineva ne prigonește. Avem în minte exemplul Sfinților Mucenici care mulțumesc Domnului până în ultima clipă a vieții lor pământești pentru prigoanele și suferințele lor. Așadar, trebuie să-I mulțumim Lui Dumnezeu și atunci când avem parte de bunăstare și bucurie, dar și atunci când suntem în întristare și necaz, căci Milostivul, în aceste încercări, ne ferește de osânda veșnică a iadului’.

Comentarii Facebook


Știri recente