Liturghie arhierească în Biserica „Învierea Domnului” din Suceava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat luni, 17 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Antonie cel Mare, Sfânta Liturghie la Biserica ‘Învierea Domnului’ din Suceava, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Sfântul lăcaș care și-a serbat cel de-al doilea hram este ctitorit de Elena Rareș și sfințit pe 15 ianuarie 1551.

În ajunul hramului a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni dimineață programul liturgic a continuat cu Utrenia și Sfânta Liturghie, săvârșită de IPS Pimen. La final a avut loc o agapă frățească oferită de credincioșii din parohie. ‘După evenimentele din 1989 ne-am hotărât ca al doilea hram al bisericii să fie în cinstea Sfântului Antonie cel Mare. În acest lăcaș de închinăciune se obișnuia, datorită evlaviei enoriașilor, ca în zi de marți să se oficieze Acatistul Sfântului Antonie cel Mare, care a fost întrerupt în perioada comunistă. După 1990 am reluat oficierea slujbei acatistului în fiecare zi de marți, stabilind în același timp ca pe 17 ianuarie, la pomenirea Sfântului Antonie, să oficiem Sfânta Liturghie și pomenirea ctitorilor. Astfel, am înnodat tradiția, iar pe 17 ianuarie, în fiecare an, Sfânta Liturghie este săvârșită de IPS Pimen’, a declarat pr. paroh Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1.

460 de ani de la sfințirea monumentului ctitorit de Elena Rareș

Biserica cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Cuvios Antonie cel Mare’, cunoscută și sub denumirile de Biserica Văscresenia sau Biserica Elena Doamna, a fost ridicată în anul 1551 de Elena Rareș, soția voievodului Petru Rareș (1483-1546). Anul acesta, pe 15 ianuarie, a împlinit 460 de ani de când a fost sfințită. A fost cedată după ocuparea Bucovinei comunității catolice (1782-1836). Între anii 1836-1936 aici au slujit greco-catolicii ucraineni. La intervenția mitropolitului Visarion Puiu, în 1936, cu ajutorul lui Nicolae Iorga, sfântul lăcaș a fost redobândit de românii ortodocși. În perioada 1982-1989 au fost realizate ample lucrări de restaurare și pictare a sfântului lăcaș, astfel încât să primească frumusețea cea dintâi, pe care a avut-o la început. ‘Parohia a fost înființată în anul 1957, reușind de-a lungul timpului să realizeze conștiința apartenenței de biserică, mai ales că ani în șir au fost realizate lucrări de restaurare și pictare. Acestea au presupus multă jertfă din partea credincioșilor și au contribuit la sporirea evlaviei pentru casa lui Dumnezeu. Suntem mulțumiți de credincioșii noștri care duminică de duminică și sărbătoare de sărbătoare participă la sfintele slujbe și se străduiesc să împlinească îndrumările pe care le primesc la Taina Spovedaniei’, a spus pr. paroh Vasile Irimia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…