Liturghie arhierească de hramul Bisericii „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Iași

Înaltpreasfințitul Teofan a fost prezent ieri, 17 aprilie, în cartierul ieșean Tătărași, unde a slujit Sfânta Liturghie în Biserica ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Lucrările la sfântul lăcaș, singurul din Iași cu acest hram, se apropie de final, iar anul viitor va fi sfințit.

Singura biserică ieșeană închinată Intrării Domnului în Ierusalim a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. De dimineață, soborul de preoți l-a întâmpinat pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în fața sfântului lăcaș. Enoriașii, prezenți în număr mare la primirea Arhipăstorului lor, au ținut în mâini flori și ramuri de salcie.

Părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, a vorbit în cuvântul de la finalul slujbei despre lucrările care au fost realizate la sfântul lăcaș în care s-a slujit. Părintele paroh Dumitru Boboc a mulțumit Înalt Preasfințitului Teofan pentru că a slujit pentru prima dată Sfânta Liturghie în Biserica ‘Intrarea Domnului în Ierusalim’, remarcând că lucrările la sfântul lăcaș se apropie de final, iar anul viitor va avea loc slujba de sfințire. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit părintelui paroh Dumitru Boboc și părintelui Adrian Giosan distincția de iconom stavrofor ‘pentru osteneala pe care o depun la zidirea sufletească a credincioșilor și la înălțarea bisericii’. Părintele Adrian Giosan a adus din partea credincioșilor ‘cuvântul de mulțumire’ și i-a oferit Înalt Preasfințitului Teofan o icoană cu Maica Domnului.

„Mântuitorul Hristos a intrat în Ierusalim pentru a fi Împărat peste inimi”

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care vorbit despre semnificațiile sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim și despre virtuțile spre care trebuie să tindem în săptămâna ce urmează, a Patimilor. ‘Biserica ne cheamă astăzi să trăim starea de bucurie. Aceeași bucurie duhovnicească trebuie trăită și în zilele următoare pentru că Dumnezeu ne-a adus mântuirea prin moartea și Învierea Sa. Sunt creștini care printr-o adâncire în taina morții și Învierii Domnului Hristos primesc izvor de bucurie în viața lor. Mântuitorul Hristos a intrat în Ierusalim pentru a fi Împărat peste inimi, iar oamenii doreau să-L pună conducător peste cetăți, în sensul omenesc al cuvântului. În această săptămână suntem chemați să ne asumăm starea de smerenie, de care a dat dovadă și Hristos, care a intrat în Ierusalim pe asin. Sfântul Siluan din Sfântul Munte Athos se ruga pentru toată lumea astfel: ‘Dă, Doamne, tuturor să cunoască smerenia lui Hristos cea de netâlcuit’. O altă stare spre care suntem chemați în această săptămână este iubirea vrăjmașilor. Mântuitorul Hristos, răstignit fiind, privește cu tristețe mântuitoare lumea din jur, pe cei care Îl băteau și Îl batjocoreau. El se roagă lui Dumnezeu ca să-i ierte pentru că ‘nu știu ce fac’. În iubirea Sa au fost cuprinși și cei care L-au răstignit. Sfinții Bisericii noastre vedeau în iubirea de vrăjmași criteriul fără de care omul nu poate fi numit creștin. Să ne dăruiască Dumnezeu în această săptămână starea bucuriei, smereniei, tristeții duhovnicești și iubirii de vrăjmași, prin care să ne apropiem de Crucea Domnului Hristos. Trecând prin Cruce, să primim veșmânt de Înviere, haină de lumină, bucuria Duhului Sfânt izvorâtă din mormântul cel gol din care a înviat Hristos’, a spus în cuvântul său Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente