Liturghia Sfântului Vasile cel Mare va fi săvârșită pentru a doua oară în Postul Mare

Duminica aceasta, în Bisericile ortodoxe, se va oficia, pentru a doua oară în Postul Sfintelor Paști, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Liturghiile ritului bizantin au fost alcătuite de Sfinții Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur și Grigorie Dialogul. Dintre acestea, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este cea mai veche. Ea se săvârșește numai de 10 ori pe an, și anume: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în ziua Sfântului Vasile cel Mare, în Joia și Sâmbăta din Săptămâna Patimilor, în Ajunul Crăciunului și Ajunul Botezului Domnului.

Mai multe precizări a oferit pentru TRINITAS TV, pr. drd. Marian Mihai, lector în cadrul Facultății de Teologie din București: „Una dintre particularitățile slujbei noastre ortodoxe este și aceasta a săvârșirii Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare în primele cinci duminici ale Sfântului și Marelui Post. Din această cauză este așezată în primele cinci duminici în așa mod încât să se bucure Sfântul Vasile cel Mare de această pomenire la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin aceste rugăciuni anaforale sau epicleze, care aparțin sfântului”.

În forma ei inițială, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare urmează întru totul rânduiala Liturghiei Sfântului Iacob, față de care are însa unele rugăciuni mai scurte. Sfântul Grigorie de Nazianz considera această Liturghie ca fiind cea mai de seamă realizare a Sfântului Vasile în planul reformei liturgice, pe care a întreprins-o preot fiind în Cezareea Capadociei.

Comentarii Facebook


Știri recente