Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, în prima zi a Anului

În prima zi a anului, în toate bisericile se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

„În fiecare an în ziua de 1 ianuarie Biserica noastră prăznuiește pe lângă Praznicul Tăierii împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește Liturghia care îi poartă numele și care este alcătuită de către el și se săvârșește de 10 ori pe an, având o rânduială mult mai practică întrucât anaforaua liturgică a acestei Liturghii este mai dezvoltată”, a explicat pentru TRINITAS TV părintele arhimandrit Antim David, slujitor la Catedrala Patriarhală.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori pe an: în Ajunul Crăciunului și în cel al Bobotezei, în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, pe 1 ianuarie, în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia Mare și în Sâmbăta Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente