Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în Duminica Cuvioasei Maria Egipteanca

Duminica aceasta în Bisericile ortodoxe se va oficia, pentru a V-a oară în Postul Sfintelor Paști, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Aceasta se săvârșește numai de 10 ori pe an: în Ajunul Crăciunului și în Ajunul Botezului Domnului, în ziua Sfântului Vasile cel Mare, în primele cinci duminici ale Postului Mare, cât și în Joia și Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, Pr. Lect. Dr. Mihai Marian din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București: „Una dintre particularitățile slujbei noastre ortodoxe este și aceasta a săvârșirii dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare în primele cinci duminici ale Sfântului și Marelui Post. Din această cauză este așezată în primele cinci duminici după rânduiala Bisericii noastre în așa fel încât și Sfântul Vasile cel Mare să se bucure de această pomenire la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, prin aceste rugăciuni sau anaforale sau epicleze care aparțin sfântului”.

Sfântul Grigorie de Nazianz considera această Liturghie ca fiind cea mai de seamă realizare a Sfântului Vasile cel Mare în plan liturgic.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…