Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, de sărbătoarea Bunei Vestiri

Biserica noastră sărbătorește duminică, 25 martie, Buna Vestire. În această zi este o rânduială deosebită, urmând să fie săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, după cum a relatat pentru Ziarul Lumina, pr. prof. Andrei Zăgan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ din Huși.

‘În ziua de 25 martie, când sărbătorim slăvitul praznic al Bunei Vestiri, avem o rânduială aparte. Întrucât acest praznic este de o importanță deosebită în iconomia mântuirii neamului omenesc, Biserica Ortodoxă săvârșește în această zi o rânduială deosebită, și anume Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, unită cu Vecernia zilei următoare. Aceasta se întâmplă când sărbătoarea Bunei Vestiri cade în timpul săptămânii (de luni până vineri). În anul în care ne aflăm, sărbătoarea Bunei Vestiri cade în duminica din săptămâna a patra a Postului Mare. Prin urmare se va săvârși Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, tocmai pentru a nu știrbi din plinătatea numărului de zece liturghii ale acestui sfânt care se oficiază pe parcursul unui an bisericesc’, a spus pr. prof. Andrei Zăgan.

Amintim că Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori în perioada anului bisericesc: în ziua de pomenire a Sfântului Vasile cel Mare (1 ianuarie), în ajunul praznicului Nașterii Domnului (24 decembrie), în ajunul praznicului Botezului Domnului (5 ianuarie), în primele cinci duminici din Postul Mare, în Sfânta și Marea Joi și în Sfânta și Marea Sâmbătă din Săptămâna Patimilor.

Comentarii Facebook


Știri recente