Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur în Ajunul Crăciunului

Anul acesta în ziua Ajunului Crăciunului se va săvârși Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în ziua Crăciunului se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Cu privire la această rânduială, tipicul Bisericii Ortodoxe Române ne învață că În anii în care Ajunul Nașterii Domnului sau Ajunul Bobotezei cad sâmbăta sau duminica atunci în ziua Ajunului se face Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește în ziua Praznicului însuși, după rânduiala obișnuită.

Alte informații a oferit pentru „Ziarul Lumina” Părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „O altă rânduială specială este săvârșirea în Ajunul praznicului a Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, urmând ca în ziua praznicului să fie oficiată Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Dacă praznicul Nașterii Domnului ar fi căzut în zilele de rând, de luni până vineri, în Ajun se săvârșea Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare […] Tot în Ajunul Crăciunului se va săvârși în Catedrala patriarhală slujba Vecerniei unită cu Litia”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…