Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, oficiată la Sibiu

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată miercuri, 9 martie, prima Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite din această perioadă de post al Sfintelor Paști. La Sfânta Liturghie oficiată de la ora 16:00 a asistat ÎnaltPreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și au fost prezenți credincioși sibieni și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Slujba a fost oficiată de protosinghelul Macarie Țuțul, marele eclesiarh al catedralei, împreună cu alți preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic ‘Sfântul Andrei’ al Catedralei mitropolitane din Sibiu. Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba Pavecerniței, în cadrul căreia s-a citit a treia parte din Canonul cel Mare. Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite a fost oficiată de la ora 14:00 și în capela Facultății de Teologie din Sibiu.

Hram la Cisnădioara

Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie în aceeași zi, la Biserica ‘Sfinții 40 de Mucenici’ din localitatea sibiană Cisnădioara. De ziua hramului, credincioșii au umplut biserica, iar în soborul de preoți s-au numărat protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coșa, parohul de la Cisnădioara, părintele Radu Gârbacea, preoți din Sibiu, Cisnădie și împrejurimi. Ieri seară, PS Andrei Făgărășanul a oficiat slujba Pavecerniței și slujba Canonului cel Mare în Biserica ‘Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul’ din Poplaca.

Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite, cunoscută și ca Liturghia Sfântului Grigorie Dialogul, se poate oficia în zilele de rând din perioada Postului Sfintelor Paști, cu excepția zilelor aliturgice, a sâmbetelor, când se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, și a duminicilor, când se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

La majoritatea lăcașurilor de cult din țară, Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite se oficiază miercuri și vineri. Această Sfântă Liturghie are un ritual aparte, constituit din slujba Vecerniei și rânduiala Împărtășirii. La această Liturghie nu se aduce jertfa de pâine și vin, folosindu-se aceste daruri sfințite în cadrul Liturghiei din duminica precedentă. Slujba religioasă își are originile în vechime, când credincioșii doreau să se împărtășească mai des, iar Biserica le-a pus la dispoziție această Sfântă Liturghie din Postul Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente