Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite

În Bisericile Ortodoxe mâine, 17 februarie, se va oficia Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite. Aceasta este cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe și se poate săvârși în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică, a zilelor aliturgice, adică luni și marți din prima săptămână și vineri din Săptămâna Patimilor, atunci când nu se oficiază nicio Liturghie.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV părintele Mihai Marian, profesor al Facultății de Teologie Ortodoxă din București: „Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite sau a Sfântului Grigorie Dialogul, cum mai este cunoscută, a apărut în secolul al VII -lea. Ca o dată de apariție avem anul 617, când este amintită prima dată în Cronica Pascală și este atribuită Sfântului Grigorie, care era Papă a Romei. Iar la Sinodul Trulan din 632 este menționată și această Sfântă Liturghie”.

Postul Paștilor este un timp al înfrânării și al pocăinței, iar Sfânta Liturghie este trăirea unei bucurii duhovnicești. De aceea, Părinții Bisericii au hotărât ca, în cazul în care sunt credincioși care doresc să se împărtășească și în cursul săptămânii, să se oficieze pentru aceștia Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite.

Despre particularitatea acestei Sfinte Liturghii, părintele Mihai Marian, prof. al Facultății de Teologie Ortodoxă din București, a spus: „Dacă facem o comparație cu celelalte Sfinte Liturghii, Liturghii Euharistice cum mai sunt cunoscute, și mă refer aici la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur și la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, observăm că din Liturghia aceasta a Darurilor mai înainte Sfințite lipsește o anumită parte, a Anaforalei liturgice – acest nucleu al Liturghiei cum este cunoscut”.

În zilele noastre, Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite sau a Sfântului Grigorie Dialogul se oficiază numai în zilele de miercuri și vineri din Postul Mare, precum și în Joia Canonului cel Mare din săptămâna a cincea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…