Liturghia Darurilor mai înainte sfințite – slujbă specifică Postului Mare

Având în vedere că Postul Sfintelor Paști este un timp al înfrânării și al căinței, iar Liturghia un moment de bucurie duhovnicească, Părinții Bisericii au decis ca, în cazul în care sunt credincioși care doresc să se împărtășească și în cursul săptămânii, să se oficieze Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Aceasta constituie un ritual de împărtășanie dezvoltat prin îmbinarea vecerniei cu unele elemente ale Sfintei Liturghii. Cu toate că nu se aduce jertfa cea nesângeroasă și nu se sfințesc darurile de pâine și vin, ea poartă denumirea de Liturghie deoarece în cadrul său are loc împărtășirea cu Sfintele Taine.

„Sfântul Agneț folosit la o astfel de Liturghie se scoate la o Liturghie deplină, precedentă. Fie că este Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, dintr-o zi de sâmbătă, fie că este Liturghie Sfântului Vasile cel Mare, într-o zi de duminică”, a spus părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum informează TRINITAS TV.

Autor al Liturghiei darurilor mai înainte sfințite este considerat Sfântul Grigore Dialogul, care a trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea. Pentru oficierea acestei Liturghii în timpul Postului Mare s-a pronunțat și Sinodul Quinisext, din anul 692, prin canonul 52.

Comentarii Facebook


Știri recente