Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată pentru prima dată anul acesta, în bisericile ortodoxe

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite a fost oficiată, ieri, 4 martie, pentru prima dată în acest an, în lăcașurile de cult ortodoxe.

Este una dintre slujbele specifice Postului Mare, a explicat pentru Radio TRINITAS Părintele Profesor Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „după rânduiala bisericească tipiconală, ea se săvârșește de luni până vineri, inclusiv. În practică, însă, la parohiile din Biserica noastră, ea se săvârșește miercurea și vinerea. Pentru această slujbă, pregătirea se face la o Liturghie anterioară, a Sfântului Vasile cel Mare sau a Sfântului Ioan Gură de Aur, când se scoate sau se pregătesc materialele pentru Sfânta Jertfă și se sfințește Sfântul Agneț. De fapt, Liturghia este mai mult un ritual de împărtășire, care se face cu foarte multă solemnitate și, în același timp, cu foarte multă interiorizare și austeritate. Este foarte frumoasă, deoarece are un ritual deosebit și cântările îndeamnă la smerenie și la mai multă interiorizare și se potrivește foarte bine cu atmosfera Postului Mare”.

De asemenea, Părintele Profesor Nicolae Necula a vorbit ascultătorilor postului de radio al Patriarhiei Române despre semnificația teologică a acestei slujbe: „La început Liturghia, așa cum arată structura slujbei, era o slujbă de seară, săvârșindu-se la apusul soarelui, așa încât, aceia care ajunaseră, să se împărtășească. Împuținându-se numărul celor care se împărtășesc la această Liturghie, a început să fie săvârșită dimineața. E Liturghia, prin excelență a Postului Mare, o combinație între Vecernie și un ritual de împărtășire, având aceeași semnificație pe care o au și celelalte două Liturghii”.

Comentarii Facebook


Știri recente