Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, oficiata in bisericile ortodoxe

In toate lacasurile de cult ortodoxe s-a oficiat astazi Liturghia Darurilor mai inainte sfintite. Aceasta slujba care se oficiaza in Postul Mare, de obicei miercurea si vinerea, este o imbinare dintre slujba Vecerniei si Liturghie, iar in timpul savarsirii ei lipseste momentul sfintirii Darurilor care au fost sfintite in cadrul Liturghiei oficiate in duminica anterioara. Parintele Victor Barbu, eclesiarh al Catedralei episcopale din Ramnicu Valcea si inspector social pentru judetul Valcea, ne-a oferit mai multe informatii despre aceasta Liturghie: ‘Dupa trei saptamani de pregatire in care Biserica ne pregateste pentru marele praznic al Invierii, iata ca am intrat in prima saptamana din Sfantul si Marele Post. Lupta este totala, exact ca o cetate care este asaltata din toate partile. De aceea, in primele doua zile, respectiv luni si marti, nu s-a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, urmand ca in zilele de miercuri si de vineri din toata perioada Sfantului si Marele Post sa se savarseasca Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite. In duminica premergatoare, in afara de Sfantul Agnet care se scoate pentru ziua respectiva, se mai scot inca doua Sfinte Agnete care se binecuvinteaza, se sfintesc si se pastreaza intr-o cutie speciala pentru a fi folosite in ziua in care se savarseste Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai inainte sfintite, care se savarseste impreuna cu Vecernia’.

Parintele Victor Barbu ne-a evidentiat si importanta participarii credinciosilor la slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai inainte sfintite: ‘Credinciosii care participa la aceasta Sf. Liturghie primesc o mare binecuvantare, pentru ca vohodul pe care il face preotul, insotit de un inaintemergator care duce o lumina, simbolizeaza pe insusi generalul cel mare care vine si trece prin mijlocul ostasilor sai sa vada ce fac, sa vada cum lupta. De aceea, atingerea in aceasta desavarsita liniste de vesmintele sfintite ale preotului inseamna intarea in mod direct si nemijlocit cu marele Imparat’.

De asemenea, parintele Victor Barbu s-a referit si la modul in care trebuie inteleasa si traita de catre credinciosi aceasta perioada deosebita a Postului Mare: ‘Multe taine se petrec in Biserica, in aceasta perioada. As vrea sa amintesc si de faptul ca la Pavecernita cea Mare se rosteste cea mai impresionanta rugaciune, rugaciunea Sf. Efrem Sirul, care este epicleza acestei Liturghii a pocaintei. De aceea, pe calea undelor Radio Trinitas indemnam pe toti dreptmaritorii crestini de pe tot cuprinsul tarii, in aceasta perioada sa se pregateasca prin post, prin pocainta, sa mearga la preotul duhovnic sa se marturiseasca, pentru ca acest exercitiu al infranarii care cuprinde nevointele trupesti, adica postul si milostenia, sa fie insotite de rugaciune, de lecturarea Sf. Scripturi, prin care mintea se lumineaza, mintea se subtiaza, mintea se inalta catre cele inalte. Rugam pe milostivul Dumnezeu ca aceasta perioada de urcare pe Golgota si apoi catre slavita Inviere cu pace sa o savarsim, credinta nedespartita sa o pazim si sa ajungem sa ne inchinam si Sfintei Invieri’.

Comentarii Facebook


Știri recente