Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite la Biserica Bărboi, Iași

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 20 aprilie, Sfânta și Marea Miercuri. La Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi din Iași a fost oficiată Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Despre învățăturile ce reies din pericopa evanghelică a vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii. Înaltpreasfinția Sa a explicat că Evanghelia citită în cadrul acestei slujbe ne-a prezentat două persoane: femeia păcătoasă și Iuda Iscarioteanul.

„Biserica ne-a așezat în față, astăzi, aceste două chipuri pentru ca acele persoane, acei creștini, care sunt la Biserică să vadă dacă sunt păcătoși precum femeia cea păcătoasă, iar dacă da să se îndrepte spre Domnul Hristos care prin cruce și prin Înviere îi mântuiește” a precizat Înaltpreasfinția Sa după cum ne informează Radio TRINITAS.

„Femeia păcătoasă se îndreaptă spre Hristos, dar Iuda se îndepărtează de Hristos. Femeia păcătoasă aduce mir binemirositor, dar Iuda manifestă răutate și viclenie. Femeia păcătoasă toarnă mir pe capul lui Hristos, dar Iuda în trădează pe Domnul Iisus. Femeia păcătoasă cere iertare de la Mântuitorul, dar Iuda cere arginți ca preț al trădării. Femeia păcătoasă șterge cu părul capului ei picioarele lui Iisus, dar Iuda se leagă cu lanțurile păcatului. Femeia păcătoasă întinde mâinile în rugăciune către Mântuitorul Hristos, dar Iuda întinde mâinile către mai marii acestei lumi, trădându-și învățătorul. În timp ce femeia făcătoasă stătea la picioarele Domnului Iisus plângâng, Iuda se sfătuiește cu mai-marii iudeilor cum să-L trădeze”, a mai amintit Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

La final, pr. paroh Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, și-a exprimat bucuria pentru faptul că Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit în Biserica Bărboi, amintind faptul că enoriașii din parohie păstrează „cu sfințenie rânduiala și credința noastră drept-măritoare”.

Părintele paroh a remarcat faptul că zilnic, sfântul lăcaș ctitorit de vornicul Ursu Bărboi este deschis zilnic, fiind un loc de rugăciune și reculegere pentru credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente