Liturghia Darurilor la Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea

În a treia zi a Postului Mare, când Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, astăzi, 29 februarie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte Sfințite, înconjurat de un soborul de preoți și diaconi ai catedralei, după cum ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a ținut un cuvânt de învățătură în care a prezentat și explicat rânduiala Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite și a elogiat viața și activitatea sfinților străromâni sărbătoriți astăzi de Biserica Ortodoxă Română: Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea, doi sfinți români care fac legătura între Răsăritul și Apusul creștin.

Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite este cea de-a III-a Liturghie a Bisericii Ortodoxe și se poate oficia în orice zi a Postului Mare, cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică și a zilelor aliturgice.

În primele secole Liturghia Darurilor era săvârșită seara, la vremea obișnuită a vecerniei. În felul acesta, credincioșii ajunau în ziua respectivă, iar Liturghia era o priveghere sau o slujbă nocturnă. Astăzi, în majoritatea bisericilor, Liturghia Darurilor se săvârșește dimineața.

Potrivit tradiției, autorul Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite este Sfântul Grigorie Dialogul sau cel Mare, Episcopul Romei. Nu se poate spune cu siguranță că el a înființat întreg oficiu liturgic al acestei Liturghii, dar cu siguranță el a contribuit la îmbogățirea și la sistematizarea acesteia pe vremea cât a stat la Constantinopol. Pentru oficierea acestei Liturghii în timpul Postului Mare s-a pronunțat și Sinodul Quinisext, din anul 692, prin canonul 52.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…