Lev Gillet – un monah al Bisericii de Orient – evocat la Paris

In Duminica Ortodoxiei la Institutul de Teologie Ortodoxa St. Serge din Paris a avut loc o masa rotunda despre personalitatea Parintelui Lev Gillet, la 25 de ani de la moartea sa. Intalnirea a fost deschisa de Parintele Boris Bobrinskoy, decanul Institutului. Au sustinut prelegeri: IPS Gabriel (Constantinopol) IPS Kallistos Ware, Elisabeth Behr-Sigel, pr. Michel Evdokimov, dic. Nicolas Lossky s.a. Dintre persomalitatile prezente la aceasta masa rotunda amintim si pe IPS Iosif, Mitropolitul romanilor de Europa Centrala si Meridionala si Christos Yannaras (Grecia).

Parintele Lev Gillet, cunoscut in Occident sub numele de „un monah al Bisercii de Orient”, s-a nascut la 6 august 1893 la Saint Marcelin (Franta) intr-o familie de catolici practicanti. Este preocupat de mic de limbile straine si invata engleza, germana, italiana si rusa. Studiaza filosofia, psihologia si psihanaliza. Trimis pe front este ranit si luat prizonier in 1914. Petrece mai multi ani in lagarele germane alaturi de soldati rusi, perfectionandu-si astfel limba rusa. In 1920 este atras de viata monahala si intra la manastirea benedictina Clervaux din Luxembourg. In 1928 se converteste la ortodoxie si devine parohul primei biserici ortodoxe franceze din Paris (Sainte-Geneviève-de-Paris).

Timp de 10 ani indeplineste mai multe functii in Franta, iar in 1938 pleaca in Marea Britanie unde devine membru al uneui organism ecumenic de apropiere intre ortodocsi si anglicani. Va ramane in Anglia pana la moartea sa in 1980, insa va face numeroase calatorii misionare in Franta, Elvetia si Liban – unde participa la renasterea vietii spirituale din Antiohia

Este autorul a numeroase articole si carti, multe dintre ele semnate cu pseudonimul “Un monah al Bisericii de Orient”:

Comentarii Facebook


Știri recente