Legume și fructe sănătoase pentru vârstnici și persoane bolnave

La Mănăstirea cu hramul „Duminica Sfinților Români” din comuna Popești Leordeni, de lângă București, funcționează de mai bine de un an gospodăria anexă a Centrului Eparhial București. Întinse pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, serele, dar și culturile exterioare dispun de sisteme de irigații și nebulizare moderne.

Mai multe informații despre gospodărie a oferit pentru TRINITAS TV, Protos. Cons. Petru Ungureanu din cadrul Sectorului Agricol, Viticol și Silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „În gospodăria anexă a Centrului eparhial se cultivă roșii, castraveți, vinete, varză, ceapă verde, dar și ceapă pentru perioada de iarnă. În afară de legume mai avem și o livadă care a fost înființată anul trecut pe o suprafață de jumătate de hectar. Livada are diferite specii și anume pomi fructiferi, nuci, măr, păr, cais, cireș, vișin. Mai avem și o suprafață de 4500 de metri pătrați de viță de vie cu soiuri nobile”.

La cultivarea legumelor se folosește îngrășământ natural și un sistem modern de irigare, a mai spus părintele Ungureanu: „Pentru întreținerea culturilor folosim o tehnologie modernă și o tehnologie fără de care nu am fi putut să desfășurăm această activitate dat fiind faptul că pe timpul verii solul suferă de o secetă foarte mare. În acest context ne-am gândit la un sistem de irigare a solului printr-o instalație specială și prin anumite pompe care conduc apa sub formă de picături la fiecare plantă în parte”.

Toate produsele cultivate în gospodăria anexă sunt furnizate în diverse puncte din Arhiepiscopia Bucureștilor, mai aflăm de la părintele Petru Ungureanu: „Produsele care rezultă din aceste culturi sunt prevăzute cu precădere pentru cantinele sociale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor care sunt în număr de zece numai în București, dar și cele din împrejurimi din județul Ilfov. Din produsele gospodăriei mai beneficiază și cantina Facultății de Teologie Ortodoxă din București, cantina Seminarului Teologic Ortodox, cât și celelalte locașuri de cult, cantinele locașurilor de cult din București și din Arhiepiscopia Bucureștilor”.

În acest moment, la seră se desfășoară activitățile de plivire și copilire. În funcție de sezon, la gospodăria anexă a centrului eparhial lucrează între 3 și 7 oameni. Gospodăria anexă de la Popești Leordeni va beneficia anul acesta de noi retehnologizări.

Comentarii Facebook


Știri recente