Lăudați pe Domnul în Mitropolia Ardealului

Etapa pe mitropolie a Concursului național de muzică bisericească ‘Lăudați pe Domnul!’ a avut loc la Catedrala mitropolitană din Sibiu. În urma concursului, la care au participat coruri din Alba, Oradea și Deva, juriul a desemnat câștigător corul preoților din Protopopiatul Alba, după cum ne informează Ziarul Lumina.

La Concursul național de muzică bisericească ‘Lăudați pe Domnul!’ – ediția a V-a, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, participă corale preoțești ale protopopiatelor din cuprinsul Patriarhiei Române. Ediția din acest an include și o secțiune de compoziție muzicală, având ca temă Taina Sfântului Maslu, deoarece anul 2012 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Prin această secțiune, Concursul ‘Lăudați pe Domnul!’ își propune să îmbogățească repertoriul liturgic românesc, stimulând creativitatea compozitorilor de muzică bisericească din țară.

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a avut loc marți, 9 octombrie, etapa mitropolitană a Concursului național coral ‘Lăudați pe Domnul’. La această fază au participat corurile preoțești din trei protopopiate, câștigătoare ale primei etape a concursului. Au participat corul Protopopiatului Alba, al Protopopiatului Oradea și al Protopopiatului Deva. Fiecare formațiune corală a interpretat câte trei piese, la alegere, timpul acordat fiind de 15 minute pentru fiecare. La eveniment au participat Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, vicarul administrativ, pr. Ilarie Bechea, consilierul cultural din Arhiepiscopia Sibiului, pr. Savu Popa, preoți, studenți și credincioși.

Juriul a fost format din pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Sfântul Andrei Șaguna’ din Sibiu, și prof. Florin Soare, dirijorul Corului de cameră ‘Caedonia’ din Sibiu. Înainte de începerea concursului, IPS Mitropolit Laurențiu le-a urat bun-venit preoților și să aibă o prestație cât mai bună în acest concurs.

Corul câștigător al acestei etape din concurs a fost cel al Protopopiatului Alba, condus de arhid. prof. Nicolae Topârcean, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia. Corul va participa la etapa finală a concursului, la nivel național, gazdă fiind Patriarhia Română, pe 27 octombrie. Locurile doi și trei au fost ocupate de corul din Oradea, respectiv de cel din Deva.

Toți preoții au primit din partea IPS Mitropolit Laurențiu o carte cu slujba Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, și cu argumentele pentru canonizare.

Ierarhul i-a felicitat pe toți participanții la concurs și i-a îndemnat să se perfecționeze în arta muzicală. IPS Laurențiu și-a exprimat bucuria de a găzdui la centrul mitropolitan un astfel de concurs, iar participanții să fie din eparhiile revenite recent în Mitropolia Ardealului.

‘Piesele au fost alese și interpretate de oameni care exersează muzica bisericească, de teologi care știu să pătrundă în tainicul vibrației mistice. Muzica nu este doar o artă care ne înfrumusețează cultul, ci pătrunde înlăuntrul sufletelor noastre, aducând mesajul dumnezeiesc înfrumusețat și pregătit pentru a fi transpus în viață’, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Comentarii Facebook


Știri recente