Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

În Biserica Ortodoxă anul acesta, la 10 iunie 2012, se lăsă sec pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, postul Sfinților Apostoli, are o durată variabilă în funcție de data Paștelui.

Mai multe detalii cu privire la acest post a oferit pentru Radio TRINITAS, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Postul începe luni după Duminica Tuturor Sfinților. În cazul în care data de început a postului, luni după Duminica Tuturor Sfinților, cade după 29 iunie postul se pune simbolic două sau trei zile, altfel el s-ar desființa. Practic durata acestui post se calculează din ziua de prăznuire a Învierii Domnului și până la data de 3 mai. Câte zile sunt în acest interval va avea și postul în anul respectiv”.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost instituit în cinstea celor doi Apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti. El este cel mai ușor. Astfel, Biserica a dat dezlegare la untdelemn și vin, marți și joi, iar sâmbăta și duminica și de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul la pește.

Comentarii Facebook


Știri recente