Lăsatul secului pentru Postul Mare

În Biserica Ortodoxă mâine, 14 februarie, se lasă sec pentru Postul Mare. Aceasta este ultima zi în care credincioșii mai pot mânca lapte, brânză, ouă și pește. În Biserica noastră este rânduit, ca ziua ce precede începutul postului să fie numită și „Duminica Iertării”.

Mai multe informații privind semnificația acestei zile a oferit, pentru Radio TRINITAS, Părintele Silviu Tudose, profesor la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală: „Duminica aceasta a Izgonirii lui Adam din rai se mai cheamă și «Duminica Iertării», fiindcă în cadrul ei, seara, la Slujba Vecerniei are loc un ritual foarte emoționant al «cererii iertării» unii de la alții. Preotul de la credincioși și credincioșii unii de la alții fiecare. Practic, după săvârșirea Vecerniei, care se cheamă chiar «Vecernia Iertării», preotul se închină în fața adunării și fiecare vine apoi înaintea lui, pentru a-i face o metanie și a-i săruta mâna dreaptă, în semn de împăcare, preotul închinându-se și el de fiecare dată înaintea credincioșilor. După care credincioșii repetă reciproc acest rit într-o ambianță tumultuoasă și emoționantă.”

Începând de luni, timp de 49 de zile, creștinii se vor abține de la mâncarea produselor de origine animală. Dincolo de aspectul mâncării, postul înseamnă și înfrânarea de la anumite acte, gesturi și gânduri. Sinceritatea postului e asigurată de dorința de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru iubirea Lui pentru noi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…