Lansari de carte, la Iasi

La Casa Cartii din Iasi a avut loc astazi lansarea lucrarii ‘Cartea Falticenilor. De la A la Z’, scrisa de catre Catalin Ciolca. Volumul reprezinta o monografie a zonei Falticenilor, in care sunt prezentate institutii si personalitati ale acestei zone, dupa cum insusi autorul a afirmat: ‘Cartea are un caracter monografic, sub aparenta de dictionar, privind istoria timp de doua secole a Falticenilor, dar si istoria satelor din jurul Falticenilor, pana la Brosteni, in nord, scurte monografii ale lacaselor din zona, lacasuri de cult, de invatamant, cu istoria lui. In acelasi timp, are o galerie a oamenilor de seama, personalitati din Falticeni si din jurul Falticenilor’. Cartea domnului Catalin Ciolca a fost prezentata de catre academicianul Constantin Ciopraga si de catre prof. univ. dr. Stefan Sorin Gorovei.

Catalin Ciolca ne-a spus ce l-a determinat sa intocmeasca o lucrare ampla dedicata zonei Falticenilor si nu altei regiuni: ‘Am ales asta din cauza Falticenilor ca un caz cu totul rar in istoria si cultura romaneasca, tinand cont de dimensiunile localitatii, de vechimea nu prea mare si de numarul enorm raportat la personalitatile din cultura si stiinta romaneasca’.

Prin ce se deosebeste cartea lui Catalin Ciolca de celelalte lucrari dedicate tinutului Falticenilor ne-a spus scriitorul Grigore Ilisei: ‘Aceasta carte este, pe de o parte, o viziune lexico-grafica, iar de pe alta parte una istoriografica a acestui loc binecuvantat romanesc. Cartile care au premers cartea domnului Ciolca au incercat sa dea seama despre ceea ce au insemnat Falticenii, fie printr-o abordare de tip monografic si foarte accentuat documentara cum e cazul cartii lui Arthur Gorovei sau a lui Vasile Costachescu, fie intr-o maniera mai mult eseistica, asa cum am incercat sa o fac si eu impreuna cu Stefan Gorovei in micromonografia pe care am realizat-o cu ani in urma si apoi mai accentuat in albumul ‘Falticeni’. Aceasta carte, din suma prezentarii acestor personalitati ca intr-un dictionar, reiese radiografia adanca, profunda si foarte cuprinzatoare a acestui loc care a dat atatea nume importante si nu numai in domeniul literaturii, pentru ca deseori ne referim la Lovinesti, la Sadoveanu, ca varfuri, dar sunt si multe alte personalitati care au populat viata literar romaneasca originare din locul acesta, insa Falticenii au ilustrat aproape toate domeniile si aceasta carte dovedeste din plin acest lucru’.

Pe langa faptul ca promoveaza cultura si personalitatile laice din tinutul Falticenilor, cartea lui Catalin Ciolca evidentiaza si personaliattile bisericesti din aceasta zona. Printre acestea se numara Sfantul Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Mitropolitul Veniamin Costachi, Sfantul Ioan de la Rasca si multi altii. Amanunte despre personalitatile bisericesti amintite in cartea lui Catalin Ciolca, ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Aceasta carte, pe langa ceea ce a facut in domeniul literelor, artelor, a facut un act de dreptate si pentru numerosi slujitori ai Bisericii. Spun un act de dreptate pentru ca in aceasta carte sunt amintiti nu foarte multi, dar totusi cativa slujitori ai Bisericii. Este vorba si de cativa episcopi. Tinutul acesta al Falticenilor este ocrotit de ingerii atator manastiri si biserici. In acest tinut s-a format la Manastirea Probota, a devenit calugar, marele Mitropolit al Moldovei, Dosoftei, astazi canonizat, deci trecut in randul sfintilor. In acelasi tinut s-a format, a activat Sf. Ioan de la Rasca, si, de asemenea, Macarie cronicarul si episcopul, Episcopul Romanului. La Manastirea Slatina, ctitoria lui Lapusneanu, au trait atatia calugari iubitori de rugaciune si de carte. Aici a trait ultima perioada a vietii, ultimii patru ani de viata, Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei. Pe langa acestia sunt alte multe nume care ar trebui amintite’.

Tot astazi, la Casa Cartii din Iasi a fost lansat volumul de versuri ‘Privilegii’, semnat de catre Lucian Teodosiu. Aceasta din urma carte a fost prezentata de catre profesorul univ. dr. Alexandru Husar si de catre poetul Daniel Corbu.

Comentarii Facebook


Știri recente