Lansări de carte la Centrul eparhial din Timișoara

În sala festivă de la Centrul eparhial din Timișoara, din bd. C.D. Loga nr. 7, va avea loc mâine, 27 iulie 2012, de la ora 11:30, un eveniment editorial de excepție. Cu această ocazie vor fi lansate lucrările ‘Iosefinul ortodox. Contribuții monografice’, semnată de pr. dr. Ionel Popescu, vicar-administrativ la Centrul eparhial, și ‘Biserici și temple’, semnată de Matei Barbu. Totodată, va fi prezentată noua serie a revistei eparhiale ‘Învierea’, coordonată de pr. Marius Florescu, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat. Evenimentul se va desfășura în prezența Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și a pr. Zaharia Pereș, consilier cultural la Centrul eparhial. În deschidere vor vorbi prof. Victor Neumann, prof. Claudiu Arieșan, ing. Răzvan Hrenoschi și pr. Marius Florescu.

Volumul intitulat ‘Timișoara. Biserici și temple’, scris de Matei Barbu, aduce în atenția cititorilor un bogat material documentar despre lăcașurile de cult timișorene, aparținătoare cultelor religioase din această parte a țării. Lucrarea acordă un loc special bisericilor istorice, care au avut un rol deosebit în viața cultural-religioasă a Timișoarei de altădată. Dintre acestea amintim Biserica romano-catolică ‘Sfânta Ecaterina din Alexandria’, Biserica greco-catolică ‘Nașterea Sfintei Fecioare Maria’, Biserica ‘Sfântul Ioan Nepomuk’ și Biserica ortodoxă ‘Sfântul Prooroc Ilie’. În paginile lucrării sunt prezentate peste 100 de lăcașuri de cult, în limbile română, germană și engleză.

Lucrarea ‘Iosefinul ortodox. Contribuții monografice’ a preotului Ionel Popescu face o incursiune în istoria parohiei din cel mai nou cartier istoric al Timișoarei, Iosefinul, întemeiat în anul 1744. În acest sens, sunt prezentate situația politico-religioasă a orașului de pe Bega, la data înființării parohiei, precum și date biografice ale ctitorilor acesteia și ale primilor slujitori. Totodată, volumul prezintă numeroase informații referitoare la arhitectura lăcașului de cult, pictura acestuia, corul parohial, tipografia parohială, biblioteca și cantina socială a parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente