Lansarea volumelor Mărturie în cuvânt și chip

La Centrul Cultural „Ion Manu” din orașul Otopeni a avut loc sâmbătă, 11 iunie 2011, lansarea volumelor Mărturie în cuvânt și chip. Vocabular al credinței și vieții spirituale, semnate de Olga Greceanu, informează TRINITAS TV. Dicționarele, cu un bogat caracter teologic, tipărite la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, reprezintă conținutul a 8 manuscrise ale regretatei pictorițe și scriitoare. Volumele au fost tipărite cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a alcătuit cu acest prilej și Cuvântul înainte.

Delegatul Preafericirii Sale la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop – vicar patriarhal.

„Este într-adevăr o mare realizare și de aceea consider că toți cei care s-au implicat până la organizarea acestui moment merită cu prisosință cuvântul nostru de felicitare”, a spus Preasfinția Sa.

Olga Greceanu a început să redacteze manuscrisul imediat după ce a vizitat Țara Sfântă, în anul 1933. Lucrarea a stat adăpostită aproape 50 de ani în biblioteca Sfântului Sinod.

„Această enciclopedie ortodoxă consituie suma experienței duhovnicești a autoarei.[…] Pregătirea aceste enciclopedii teologice ortodoxe reprezintă încununarea acestor opere de maturitate spirituală, duhovnicească și teologică a acestei femie care l-a mărturisit pe Mântuitorul Hristos într-o perioadă grea, înainte de ’89”, a spus părintele Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod.

De diortosirea manuscrisului s-a ocupat un grup de studenți doctoranzi ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca.

„Nu a fost o muncă ușoară și pentru faptul că sunt vreo 2250 de pagini de manuscris care au trebuit culese, îndreptate, tehnoredactate. Sunt cărți apărute înainte de Primul Război Mondial, apoi unele apărute în perioada interbelică, ediții foarte vechi”, a spus Pr. Prof. Dr. Ioan Chirilă Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca

Volumele constituie un adevărat îndrumar catehetic, fiind însoțite și de sute de desene.

„Manuscrisul are peste 2000 de pagini, peste 1400 de articole și aprox. peste 1500 ilustrații. Lucrarea este de o valoare dublă, în primul rând artistică, pentru că este împodobită cu desene unice executate în tehnica vârf de peniță, iar pe de altă parte articolele din această lucrare prezintă credința ortodoxă într-o manieră accesibilă unui public mult mai larg”, a mai precizat pr. Policarp Chițulescu.

La eveniment au participat, pe lângă artiști plastici, reprezentanți ai Patriarhiei Române și autorități locale, și rude ale autoarei. La final a fost oficiat și un parastas pentru Olga Greceanu și soțul acesteia, Nicolae Greceanu.

Manuscrisul în opt volume, aflat în Biblioteca Sfântului Sinod, vede lumina tiparului după 30 de ani de trudă și jertfă a autoarei și 45 de ani de așteptare, grație celor care au făcut ca această lucrare extrem de valoroasă să fie adusă astăzi în atenția publicului larg: coordonatorii de proiect, editorul Iuliana Mateescu, președinte al Asociației „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor” și părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfantului Sinod, în colaborare cu un colectiv de redacție format din doctoranzi în teologie, coordonați de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Mărturie în cuvânt și chip este un îndrumar catehetic, unic ca realizare, însoțit de sute de desene ce susțin textul ”foarte folositor credincioșilor ce n-au la îndemână un volum în care să caute explicația unui cuvânt, a unui nume, a unei date, al unui sens simbolic..” spunea Olga Greceanu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…