Lansarea proiectului educațional Captivii „libertăților”, în Episcopia Sălajului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, vineri, 2 decembrie a fost lansat proiectul de parteneriat educațional Captivii „libertăților”, realizat în parteneriat de Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Sălaj. Acest proiect are ca scop dobândirea unor cunoștințe despre pericolul pe care îl reprezintă adicțiile pentru sănătatea psihică, fizică și morală, dar și dezvoltarea spiritului critic și a puterii de discernământ, după cum ne-a precizat prof. Claudia-Viorica Boha, inspector de specialitate.

Proiectul vine să răspundă provocărilor familiei și societății actuale. Omul a fost înzestrat de Dumnezeu cu voință liberă. Adevărata libertate înseamnă împlinirea poruncilor Lui. În acest sens Mântuitorul spunea: „Dacă veți rămîne în cuvântul Meu, sunteți cu adevărat ucenici ai Mei și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi”(In. 8,32). Manifestarea acestei libertăți se arată prin efortul nostru continuu de a nu ne lăsa robiți de patimi și vicii. Adicțiile conduc la limitarea propriei libertăți, la distrugera comuniunii cu sine și cu semenii și constituie piedici în efortul către desăvârșire.

Obiectivele acestui proiect sunt: formularea opiniilor personale, a judecăților de valoare argumentate despre raportul adicții – libertate personală, conștientizarea și valorizarea virtuților creștine, realizarea unor activități în parteneriat Biserică-Școală-Comunitate prin intermediul cărora să contribuim la promovarea calității vieții tinerilor, dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor și a celor de rezistență față de presiunea grupului.

Ca urmare a acordului încheiat între Episcopia Sălajului, Inspectoratul Școlar și CJRAE Sălaj, profesorii de religie și consilierii școlari îi vor informa pe elevii claselor VII-XII cu privire la cauzele, simptomele și efectele comportamentelor deviante ale adolescenților (consum de alcool, tutun, droguri, dependență față de jocuri de noroc, Tv, internet) din punct de vedere fizic, psihic și social în dezbateri, activități pe grupe, discuții. La sfârșitul proiectului va fi organizat Simpozionul Captivii „libertăților” la Catedrala Episcopală „Sfânta Vineri” Zalău. În cadrul acestuia vor fi prezentate și premiate creațiile literare (scrisoare, eseu, dramatizare) și artistice (desene, colaje, afișe) realizate de către elevi pe teme specifice proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente