Lansarea portalului „Patrimoniul istoric și architectural Iași-România”

În cadrul ciclului de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, sâmbătă 24 ianuarie 2009, orele 17.30, la Muzeul Unirii din Iași va fi lansat portalul web de prezentare a monumentelor din județul Iași.

Portalul este realizat de către Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Iași și poate fi accesat la adresa www.monumenteiasi.ro. Coordonatorul proiectului, consilier Virgil Băbâi, descrie astfel noul site dedicat culturii ieșene :

„Prima secțiune cuprinde

• prezentare generală asupra monumentelor istorice

• prezentarea instituțiilor și a compartimentelor desemnate cu responsabilitați în gestionarea și protejarea patrimoniului cultural (servicii deconcentratate, muzee, institute de specialitate, comisii, precum și registrele specialiștilor și experților de patrimoniu din județul Iași.

• prezentarea celor mai noi evenimente și a publicațiilor din domeniu patrimoniului național

În această parte punem la dispoziția publicului informațiile necesare obținerii avizelor, înștiințărilor, adeverințelor reglemetate de legislația în vigoare, precum și conținutul cadru al documentațiilor în vederea obținerii acestora.

A doua secțiune este de prezentare a monumentelor istorice și de arhitectură din județul Iasi. Aceasta secțiune este împărțită pe cele patru categorii, în funcție de natura lor:

– I Arheologie;

– II Arhitectura;

– III Monumente de for public;

– IV Monumente memoriale/funerare.

Fiecare categorie dispune de motoare de căutare dupa diferite cuvinte cheie: denumirea monumentului, localizarea monumentului (localitate, comuna, strada…), cod LMI, dupa funcțiunea monumentului (clădire administrativă, clădire pentru sănătate etc….) sau dupa tipul construcției (banca, biserica, pod, chilie, liceu, manastire etc…). Listele rezultate pot fi sortate în ordinea alfabetică, ordinea crescatoare sau descrescatoare a codurilor LMI, după localitați sau comune. Prezentarea monumentelor istorice și arhitectură este realizata prin informații text sau media.

A treia secțiune este cea de gestionare și actualizare a bazei de date a monumentelor istorice, a informațiilor legate de domeniul monumentelor istorice și arhitectură. Este destinata specialiștilor desemnați în actualizarea informațiilor. Accesarea se face pe pagina http://monumenteiasi.ro/cp/, administratorul poate adăuga utilizatori cu diferite nivele de acces în funcție de domeniul specific al acestora (arhelogie, arhitectura, legislatie etc.)

Pe pagina de actualizare se gasesc unelte facile de formatare a textelor, de introducere a informatiilor media. Utilizatorii vor fi instruiti în vederea utilizarii tuturor funcțiilor site-ului și vor dispune de o pagina ‘Help’.

Numărul mare de pagini ale site-ului (1180 de pagini principale și în total peste 1500 de pagini) impun lucrul cu mai mulți utilizatori. Un alt avantaj îl reprezinta acela ca fiecare utilizator actualizează baza de date direct pe internet, astfel încât, daca el se afla pe teren, poate introduce informațiile de la fața locului, fiind necesar un calculator (laptop) cu o legatură la internet (pe rețeaua de telefonie mobilă). Utilizatorul poate adăuga pagini noi, poate modifica sau șterge paginile existente.

Aplicația dispune, de asemenea, de un modul de backup. Din două în două ore, baza de date este salvată pe internet, într-o anumită locație, astfel încât să se poată reface baza de date în caz de distrugere. De pe internet baza de date poate fi transferată după un timp stabilit pe CD-uri.

Structura portalului poate fi modificată, astfel încât să corespundă ultimelor modificări din domeniu.

Aplicația este optimizată pentru Mozilla Firefox, Opera și Google Chrom”.

Comentarii Facebook


Știri recente