Lansarea oficială a proiectelor Hristos Împărtășit Copiilor și Alege Școala în Arhiepiscopia Clujului

În Aula Nicolae Ivan a Facultății de Teologie din Cluj-Napoca, miercuri, 6 aprilie 2010, orele 10:00, în cadrul unei conferințe de presă, în prezența Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei al Clujului, va avea loc lansarea oficială în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a proiectelor Hristos Împărtășit Copiilor și Alege Școala!, derulate în cadrul unui parteneriat între Patriarhia Română și Fundația World Vision România, după cum se menționează într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Mitropoliei Clujului, Albei Crișanei și Maramureșului.

Proiectul ‘Hristos Împărtășit Copiilor’, numit astfel la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, este o inițiativă a Editurii Gospel Light lansată în spațiul eclesial răsăritean în urmă cu 10 ani, inițiativă desfășurată în parteneriat cu World Vision Romania si cu Bisericile Ortodoxe locale, se mai specifică în comunicat.

‘Scopul acestui proiect este de a pune la dispoziția preoților și cateheților un set de instrumente catehetice de care au nevoie pentru a transmite copiilor, încă de la cele mai fragede vârste, învățăturile biblice și a-i ajuta astfel să atingă maturitatea întru credință’, a explicat Pr. Constantin Naclad, coordonator al proiectelor Hristos Împărtășit Copiilor și Alege Școala!

Până în prezent, proiectul a fost lansat și se află în plină desfășurare în următoarele țări: Albania, Armenia, Bosnia, Georgia, Egipt, Liban și Federația Rusă, Bielorusia, Polonia, România. În România, proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aprobat în ședința din 17 – 18 ianuarie 2006, la inițiativa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În anul 2009, ca o continuare a proiectului Hristos Împărtășit Copiilor, Patriarhia Română și Fundația World Vision România au inițiat proiectul Alege Școala! cu scopul prevenirii și combaterii fenomenului abandonului școlar și a delincvenței juvenile prin dezvoltarea unor soluții educaționale alternative de tipul școlii de duminică necesare motivației pentru educație a copiilor din mediul rural și urban cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani. În toamna anului 2010, proiectul a fost extins la nivel național – în cinci regiuni de dezvoltare ale României.

Principalele activități constau în formarea specifică (în cadrul a 154 de sesiuni de formare) a 2000 de preoți și profesori de religie implicați în prevenirea fenomenului abandonului școlar în vederea dezvoltării deprinderilor de lucru cu copiii și a aptitudinilor psiho-pedagogice, organizarea de întâlniri de tipul școlii de duminică pentru aproximativ 18000 de copii din mediul rural și urban, organizarea a 144 de tabere de creație la care vor participa peste 6000 de copii și a unui concurs național pe teme religioase cu premii.

Proiectul Alege Școala! se desfășoară pe parcursul a trei ani (2010 – 2013) și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intevenție 2.2.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…