Lansare de strategie pentru serviciile sociale ale Arhiepiscopiei Bucureștilor

Conferința de lansare a strategiei în domeniul serviciilor sociale a Arhiepiscopiei Bucureștilor a avut loc ieri, 19 ianuarie 2012. La eveniment au participat reprezentanți ai principalilor furnizori de servicii sociale din Arhiepiscopia Bucureștilor.

Strategia în domeniul serviciilor sociale a Arhiepiscopiei Bucureștilor reprezintă un document-cadru în funcție de care principalii furnizori de servicii sociale din eparhie își vor desfășura activitatea în următorii trei ani. ‘Strategia în domeniul serviciilor sociale a Arhiepiscopiei Bucureștilor are la bază ca motivație morala creștină, porunca Mântuitorului Iisus Hristos cu privire la iubirea aproapelui, care constituie motivația interioară a persoanelor implicate în social, ce vor avea un rol important în implementarea acestei strategii la nivelul tuturor parohiilor, protopopiatelor, mănăstirilor și ONG-urilor Bisericii Ortodoxe Române din Arhiepiscopia Bucureștilor. Era nevoie de o planificare strategică în acest domeniu de activitate, ținând cont de contextul socio-economic de azi. Spun aceasta pentru că procesul de elaborare a unei strategii ne ajută să vedem unde suntem, ceea ce dorim să facem în viitorul apropiat și cum ajungem să ne atingem obiectivele pe care vrem să le îndeplinim’, a precizat diaconul Ionuț Viorel Iordăchescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Strategia cuprinde trei direcții de dezvoltare strategică: prima o reprezintă dezvoltarea infrastructurii sociale; a doua, formarea profesională continuă pentru personalul propriu, adică a personalului implicat în social; iar a treia direcție o reprezintă diversificarea serviciilor sociale, în funcție de nevoile și grupurile vulnerabile existente în Arhiepiscopia Bucureștilor, și dezvoltarea parteneriatelor cu instituțiile care sunt active în domeniul social, furnizori privați și publici de servicii sociale.

O strategie laică, adaptată cerințelor Bisericii

La procesul de elaborare a strategiei care a durat un an au participat aproximativ 100 de persoane, au fost organizate șapte workshop-uri și au avut loc întâlniri cu persoanele din teritoriu implicate în social, pentru ca rezultatul final să fie unul realist, să plece de la posibilitățile reale și să fie aplicate nevoilor reale. ‘Majoritatea instituțiilor performante și eficiente folosesc un plan strategic ca instrument de lucru. Biserica, prin misiunea și viziunea ei, își propune să facă lucrurile mai bune, de aceea, noi ne-am inspirat dintr-un model laic, am luat ceea ce este bun și am dat un conținut nou, adaptând strategia la nevoile actuale ale Bisericii. Prin acest lucru nu încercăm să fim în competiție cu nimeni, ci doar cu noi înșine’, a adăugat diaconul Ionuț Viorel Iordăchescu.

Conferința este acțiune în cadrul proiectului ‘Rețea teritorială de furnizori creștini de servicii sociale – parteneri strategici în domeniul incluziunii sociale’ și a fost organizată de Arhiepiscopia Bucureștilor, în colaborare cu Federația Filantropia și Organizația Internațională de Caritate Creștin-Ortodoxă, IOCC România.

Comentarii Facebook


Știri recente