Lansare de proiect editorial în Episcopia Severinului

Miercuri, 27 iunie, la Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu”, a Episcopiei Severinului și Strehaiei va avea loc lansarea proiectului editorial „Heruvico-Chinonicarul” lui Anton Pann, începând cu ora 11:00, după cum informează Cătălin Cernătescu.

Proiectul este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și implementat de Editura Didahia Severin, în parteneriat cu Episcopia Severinului și Strehaiei, având ca obiectiv reintroducerea în circulație a unei opere muzicale religioase de mare importanță culturală și liturgică din prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Lucrarea „Heruvico-Chinonicar” a fost tipărită în două volume între anii 1846-1847 la București de către Anton Pann, în „Tipografia sa de Muzică Bisericească”, pe neume bizantine, în limba română, cu caractere chirilice.

În 2012 se împlinesc 165 de ani de la prima editare a capodoperei muzicale amintite, astfel încât Editura Didahia, cu o bogată experiență în domeniul publicațiilor teologice, a ținut să omagieze în chip deosebit atât lucrarea cât și autorul, prin revalorificarea unei părți a tezaurului muzical bizantin, lucrarea constituindu-se și într-un debut al preocupărilor editurii față de muzica de tradiție bizantină.

Dincolo de utilitatea liturgică a cărții pentru toate comunitățile ortodoxe din țară și din diaspora, „Heruvico-Chinonicarul” este un subiect de interes pentru muzicologi și bizantinologi, pentru mebrii corurilor de muzică bizantină, fiind și un excelent material didactic pentru elevii seminariști care studiază în liceele teologice muzica bisericească de tradiție bizantină pe toată durata celor 4 ani, pentru elevii școlilor de cântăreți bisericești ori pentru studenții facultăților de Teologie.

Trebuie precizat faptul că este primul proiect din județul Mehedinți care reușește să atragă finanțare din fondul AFCN.

De transliterarea și prelucrarea operei se va ocupa o echipă de cinci specialiști, cu studii de licență, master sau doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București, ucenici ai Profesorilor Universitari Doctori Sebastian Barbu Bucur, Arhid. Gabriel Constantin Oprea și Nicolae Gheorghiță.

Perioada de derulare a proiectului este de 4 luni, de pe 1 iulie până pe 31 octombrie.

Valoarea totală a proiectului editorial este de 41.700 RON, dintre care 33700 RON finanțare AFCN, 7000 Ron contribuția Episcopiei Severinului și Strehaiei și 1000 RON, fonduri atrase.

Comentarii Facebook


Știri recente