Lansare de CD la Filarmonica Oltenia din Craiova

Editura „Mitropolia Olteniei” a organizat duminică, 23 octombrie, lansarea a două CD-uri cu muzică bisericească, înregistrate de Grupul psaltic ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ al Catedralei mitropolitane din Craiova, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Oltenia. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Filarmonicii ‘Oltenia’ și a fost deschis prin cuvântul de binecuvântare al Înalt Preasfințitului Mitropolit Irineu.

Editura ‘Mitropolia Olteniei’ aduce aproape lună de lună în atenția iubitorilor de lectură, artă și chiar muzică, lucrări de cea mai înaltă calitate grafică, executate cu mult talent și dăruire. De data aceasta, darul închinat craiovenilor a însumat două CD-uri, imprimate cu muzică tradițional-bisericească de psalții de la Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Dimitrie’ din Cetatea Băniei: ‘Imaginea sărbătorilor de peste an pe note bizantine’ și ‘Adormirea Maicii Domnului, bucuria vieții cerești și pământești’. Lucrările au fost prezentate oficial marelui public în cadrul unui eveniment cu totul aparte, impregnat cu momente muzicale de calitate și discursuri pertinente.

„Muzica este o limbă cu valoare universal valabilă”

Toată activitatea a purtat arhiereasca binecuvântare a IPS Irineu, care, prezent la deschidere, a rostit un cuvânt de felicitare. ‘De la început ne-am propus să scoatem tot ce este mai bun și mai frumos din muzica bizantină. Pentru aceasta am încercat să descoperim printre tinerii noștri talente reale, pe care să ne putem baza și mai apoi să le punem la lucru. Astfel, prin editura noastră, îmbogățită cu oameni de mare valoare și râvnă, am reușit să dăm viață acestor minunate lucrări și iată că astăzi avem bucuria de a vorbi împreună despre muzică. Cândva, filosoful Platon spunea că universul este construit după o arie muzicală, necunoscută muritorilor. Toate planetele, stelele și tot ceea ce există în univers se mișcă într-un ritm muzical. Evident că și noi suntem alcătuiți într-o formă armonioasă și nu puține sunt locurile în teologia Părinților Orientali unde putem găsi afirmația că, atunci când a făcut lumea, Dumnezeu cânta. Aceste lucruri ne minunează și ne îmbărbătează. Orice om, indiferent dacă are ureche muzicală sau nu, indiferent dacă are cunoștințe muzicale sau nu, dacă aude o melodie frumoasă tresaltă și se bucură de ea. Muzica este o altă limbă cu valoare universală ce poate fi înțeleasă de toată lumea. Ea are o forță de persuasiune mult mai mare decât cuvântul care este filtrat întotdeauna de rațiune. Ei bine, calea de comunicare a muzicii este inima, sufletul. Dacă am analiza aceste aspecte, am putea ajunge la concluzia că Dumnezeu iubește și cuvântul, și muzica, însă mai mult prețuiește muzica. De aceea, în Apocalipsă El spune ‘Fiule, dă-mi inima ta!”, a conchis Înalt Preasfinția Sa.

Poftiți să vorbească despre valoarea grafică și muzicală a lucrărilor, cei patru invitați (prof. Maria Barbărasă, de la Liceul de Artă ‘Marin Sorescu’ din Craiova, pr. lect. univ. dr. Ion Bârnea, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, pr. lect. univ. dr. Antoniu Zamfir, cadru didactic la Facultatea de Muzică din Craiova, și diac. prof. Alexandru Racu, dirijorul Coralei mixte a Catedralei ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’) au dezbătut pe larg modul de realizare a CD-urilor și de interpretare a pieselor.

Între discursurile invitaților, membrii grupului psaltic, dirijat de prof. Victor Șapcă, au interpretat mai multe piese care se găsesc imprimate pe cele două CD-uri.

Comentarii Facebook


Știri recente