Lansare de carte la sediul Protopopiatului Pascani

La sediul Protopopiatului Pascani, judetul Iasi, a avut loc in aceasta dupa amiaza lansarea cartii ‘Pe urmele arhimandritului Isaia Teodorescu (Popa Duhu), invatatorul lui Ion Creanga’, semnata de catre parintele Mihai Mocanu. Volumul este tiparit la editura Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel. La eveniment a fost prezent si parintele Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, care este si semnatarul ‘Cuvantului inainte’ al acestei carti. Ce aspecte reda volumul ‘Pe urmele arhimandritului Isaia Teodorescu (Popa Duhu), invatatorul lui Ion Creanga’, ne-a spus parintele consilier Nicolae Dascalu: ‘Cartea ‘Pe urmele arhimandritului Isaia Teodorescu (Popa Duhu), invatatorul lui Ion Creanga’ este, de fapt, o monografie care pune intr-o legatura spirituala pe scriitorul din Humulesti, pe Ion Creanga, cu invatatorul sau de la Targu Neamt, de la Scoala Domneasca, mai tarziu profesor la Seminarul Teologic de la Iasi si, intr-o vreme, chiar director al acestei institutii de invatamant teologic. Este, de fapt, o monografie atat a arhimandritului Isaia Teodorescu cat si o prezentare a locului de bastina, satul Cogeasca Veche, din judetul Iasi. Satul Cogeasca Veche este si satul de bastina al autorului. Prezentand figura luminoasa a acestui pedagog, Isaia Teodorescu, parintele Mihai Mocanu reuseste sa faca o prezentare a personalitatilor care s-au nascut la Cogeasca Veche, a spiritului acestui loc in care credinta se impleteste cu iubirea de cultura, cu iubirea de carte’.

Parintele Nicolae Dascalu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a vorbit si despre importanta aparitiei acestei carti: ‘Cartea contribuie, asadar, la istoria culturala, la istoria spirituala a unei localitati pe care o iubim cu totii si a unei localitati care va da in continuare roade bogate. Parintele a subliniat faptul ca va insista ca Scoala din localitate sa se numeasca de acum inainte ‘Isaia Teodorescu’. Asadar, a fost un eveniment cultural care a avut loc la Protopopiatul Pascani, la sala de conferinte, care a reunit atat intelectuali din Pascani, preoti, profesori, ingineri cat si locuitori din Cogeasca Veche, care au venit sa participe la acest eveniment dedicat localitatii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…