Lansare de carte la Centrul eparhial din Timișoara

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, sâmbătă, 16 iunie a avut loc în sala de festivități a Centrului eparhial din Timișoara, lansarea volumului XI al cărții „Cărările speranței – destine ale rezistenței anticomuniste din Banat”, scrisă de prof. Ileana Silveanu, după cum ne informează mitropolia-banatului.ro.

Noul volum ” Cărările speranței- destine ale rezistenței anticomuniste din Banat”, apărut la editura Eurostampa din Timișoara, debutează cu o prefață semnată de Mitropolitul Banatului. ” De astă dată avem bucuria de a putea parcurge al XI-lea volum, care vine să completeze informațiile despre felul în care locuitorii din vestul țării n-au cedat în fața celor fără Dumnezeu, luptând cu adevărat eroism pentru păstrarea identității de români binecredincioși. (…) Împrejurările prin care am trecut toți se cuvine să nu le uităm, dar și să le rememorăm, pentru a le cunoaște și aceia care n-au apucat acele vremuri. Așa cum mărturiseam în prefața primului volum, și cel de față să fie un îndemn la neuitare, o certitudine că vremurile de odinioară nu se vor mai repeta niciodată”, precizează Înalt Preasfințitul Nicolae, în prefața lucrării.

Festivitatea de lansarea cărții s-a desfășurat în prezența pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei și a numeroși studenți și timișoreni, pasionați de istorie.

” Prin această lucrare, autoare dorește să scoată în evidență lupta anticomunistă în Banat și rezistența acelor oameni care au avut în vedere că mai presus de suferința fizică, credința în Dumnezeu și dragostea față de Biserica și neamul lor poate să rămână veșnică. Totodată, prin aceste volume, prof. Ileana Silveanu a scos la iveală foarte multe dovezi din arhivele de stat, dar și mărturii ale rudelor celor întemnițați în perioada regimului comunist-ateu, care mărturisesc despre curajul și eroismul celor care au luptat pentru credința, demnitatea și libertatea poporului român”, a declarat pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cuvânt rostit, cu acest prilej, autoarea, prof. Ileana Silveanu, a prezentat câteva gânduri privitoare la importanța aducerii aminte de cei cărora le sunt închinate cele unsprezece lucrări.

” Paginile acestor volume au prezentat date și, mai ales, fapte despre oameni, pe care nu i-am cunoscut niciodată, dar mi-au venit dragi pentru fermitatea lor, pentru demnitatea cu care și-au primit destinul, pentru curajul de a se avânta într-o luptă inegală, dornici să îndeplinească un ideal neprețuit. I-am prezentat cu mari emoții pe fiecare dintre ei, așa cum au fost surprinși în paginile dosarelor alcătuite în anchetele de la securitate, pentru a fi trimiși în fața instanțelor de judecată. Fără să se facă diferențe, au fost bătrâni, au fost maturi, au fost tineri, care n-au înțeles de ce și cum a îngăduit Dumnezeu «Crima» săvârșită, trei generații care s-au frânt înainte de vreme”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…